Підтримати нас

Чи потрібен Україні перепис населення?

Автор статті
15 вересня 2021 05:30
876
Поширити:

Уже не перший рік в Україні обговорюється необхідність проведення чергового перепису населення. Як відомо, такий процес був здійснений у нашій країні один-єдиний раз - рівно двадцять років тому, у 2001 році.

Тоді з'ясувалося, що чисельність громадян України становить 48,5 мільйонів, з яких 33 мільйони жили в містах, а 17,5 мільйонів - у селах. Тоді ж підрахували, що жінок-українок на 3,5 мільйона більше, ніж чоловіків.

Чи варто проводити новий перепис? Вчені та експерти в області демографії однозначно стверджують, що варто. Більш того, це необхідно робити не рідше, ніж раз на десять років. Що і робиться в переважній більшості цивілізованих країн світу. Україна в цьому плані, як бачимо, дуже затрималася.

Раніше передбачалося, що перепис проведуть у 2011 році, потім його перенесли на 2015 рік, потім - на 2016-й, а плани на 2020 рік були зіпсовані у зв'язку з коронавірусним карантином.

Проте 8 вересня 2021 року бюджетний комітет Верховної Ради погодив суму в 82 мільйони гривень на початкову підготовку до процесу. Тож перепис населення, призначений на 2023 рік, уже майже напевно відбудеться.

Для чого ж потрібна ця масова демографічна акція?

По-перше, за минулі двадцять років в Україні сталося дві революції, був анексований Крим, спалахнула війна на Донбасі. По-друге, істотно змінилися міграційні процеси. Сам по собі перепис - це не обов'язково встановлення точної цифри, яка засвідчить  кількість громадян на даний час в Україні. Хоча це, звичайно, ключове завдання опитування. Але до анкети будуть включені й інші питання - щодо статі, віку, соціального статусу, зайнятості людини. У проєкті є навіть пункти про наявність в українця електрики, газу, води, домашніх тварин і так далі. Тобто, перепис - це справжній комплекс анкетування та обробки даних. А в самій анкеті передбачається наявність близько п'ятдесяти пунктів.

Багато громадян, втім, не задоволені, що на цю витівку витратять колосальні кошти з державного бюджету, а він і без того не гумовий. Відзначимо,  Україні перший перепис у 2001 році обійшовся приблизно в 135 мільйонів гривень (тоді - близько 25 мільйонів доларів), а у 2023 році, за оцінками уряду, перепис коштуватиме 7 мільярдів гривень, або близько 262 мільйонів доларів.

Втім, не факт, що ця сума не буде збільшуватися.

Однак, якщо подивитися на досвід інших європейських країн, можна усвідомити, що там також витрачають величезні гроші на перепис населення.

Так, у Німеччині у 2022 році також відбудеться загальнонаціональний перепис населення, і це коштуватиме федеральному бюджету 1 мільярд 100 мільйонів доларів.

В той же час, у сусідній Польщі, де перепис проводять якраз у ці дні і мають завершити  до 1 жовтня, цей процес оцінюється менш ніж в 100 мільйонів доларів. Хоча кількість населення Польщі - близько 38 мільйонів осіб - можна порівняти з українським.

А в Чехії (населення - 10,6 мільйона) перепис  оцінили в 102 мільйони доларів, і захід цей триває ще з 2018 року.

У 2023 році український уряд планує провести перепис комбінованим методом: для дослідження використають як електронні дані, так і інформацію з анкетування.

Опитування довірять проводити 100 тисячам переписувачів, які працюватимуть з планшетами.

До речі, саме комбінований метод перепису використовує більшість країн Європи. Але деякі просунулися ще далі. Так, Данія, Норвегія, Швеція і Фінляндія використовують виключно електронні реєстри. Тобто, адміністративні онлайн-сервіси обмінюються інформацією з органами статистики. Це, як правило, швидше, зручніше і дешевше.

У цілому, експерти схиляються до того, що перепис населення - тривалий і трудомісткий. Водночас він вкрай важливий, і тепер вкрай необхідно провести цей “аудит" для поліпшення ефективності державного управління і розподілу ресурсів.

Але, звичайно ж, в порівнянні з тими ж Польщею і Чехією сума, яку Україна має намір витратити на перепис населення, здається занадто завищеною.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ