Підтримати нас

Чи одягне кіборг суддівську мантію

Vgoru
Автор статті
28 березня 2021 06:00
870
Поширити:

Що робити з нашими судами - не знає ніхто. Бо часто-густо, як тільки людина одягає суддівську мантію, починає обростати майном, заощадженнями, коштовностями, походження яких пояснює доволі плутано.

Жартівники з цього приводу навіть радили діждатися розвитку робототехніки і доручити вести справи в судах непідкупним кіборгам. Жарти жартами, але Міністерство цифрової трансформації і Вища рада правосуддя зважилися саме на такий крок. І почали працювати  над запровадженням штучного інтелекту в судову систему України. І це не вигадки: пробний пілотний проєкт збираються запустити упродовж наступного року в одному з  судів першої інстанції. Сенсація? Ні! В Європейській конвенції про захист прав людини та основоположних свобод  немає прямої заборони на використання штучного інтелекту і не сказано, що правосуддя здійснюється лише суддею-людиною.

Та повернемося в Україну. Передбачають, що робот на посаді судді розглядатиме не всі справи, а лише дуже прості, скажімо, про перевищення швидкості, порушення правил паркування тощо.

"Але потрібно забезпечити суди належним фінансуванням, зокрема у всіх судах нашої країни елементарно повинен якісно працювати інтернет",- зазначив заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький. 

Глава правового комітету Верховної ради Андрій Костін зауважив, що штучний інтелект уже працює в судах США і Китаю.

"Головне в рамках пілотного проєкту зафіксувати, які можуть бути негативні наслідки, відрегулювати алгоритми, можливо, а я навіть упевнений, що треба буде прийняти не тільки законодавчі, а й ряд підзаконних актів, щоб ця система (штучного інтелекту) могла бути застосована",- сказав Глава правового комітету Верховної ради Андрій Костін. 

Як вважає Андрій Костін, передусім треба визначити, до якого рівня можна дозволити штучному розуму "допомагати" правоохоронцям і правосуддю.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ