Підтримати нас

Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану міста Херсону знову запрацював

Vgoru
27 травня 2022 06:48
2,135
Поширити:

Херсонський центральний міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану знову почав надавати людям офіційні свідоцтва про шлюб, народження дитини, чи про смерть. Також видають копії втрачених документів (за умов, що їх оформлювали саме у цій установі).

Нагадаємо, попри окупацію місцеві відділи ДРАЦС Херсонщини майже два місяці  продовжували працювати.

Звісно, війна внесла корективи в роботу установ: змінився графік прийому, термін оформлення та видачі документів, а через обмеження доступу до державних реєстрів відомості не підтягувалися та не підтягуються до застосунку чи порталу “Дія”. Крім того, стало неможливим одружитися з громадянином/громадянкою іншої держави. Для реєстрації такого шлюбу треба підтвердження, що іноземець/ка перебуває на території країни легально. Таку довідку зазвичай надавала та надає міграційна служба, але на території області ця служба перестала працювати з перших днів окупації.

Після 25 квітня, коли військові російської федерації захопили будівлю херсонського міськвиконкому, почали захоплювати будівлі органів самоврядування та державних установ в інших громадах, призначати своїх власних “керманичів” - роботу РАЦСів через небезпеку взагалі призупинили.

Єдиною можливістю для жителів окупованої області підтвердити факти зміни цивільного стану та отримати відповідні державні документи стало звернення до суду. Але ця процедура для багатьох дуже незручна. По-перше, вона займає доволі багато часу. По-друге, отримати паперові документи за таких умов можна лише на підконтрольній країні території. А як вивезти новонароджене немовля з окупованого регіону через чисельні блок-пости без документів?

Тому на прохання містян співробітники центрального херсонського ДРАЦСу знову вийшли на роботу на свій страх та ризик (районні відділи ДРАЦСів - Суворовський, Комсомольський, Дніпровській - на день виходу публікації не працювали).

Відділ працює по буднях з 9.00 до 13.00 години. Документи видають у день звернення із заявою (видають навіть про одруження, місячний іспитовий термін наразі скасовано). Але фахівців не вистачає, сама процедура триває десь хвилин 40, тому встигають приймати лише осіб десять.

Ще один нюанс: якщо у подружжя є неповнолітня дитина, то у ДРАЦСі не можуть їх розлучати без рішення суду.

І це питання, яке вирішити на окупованій території наразі ще складніше, ніж підтвердити через судову процедуру факт народження дитини.

Як пояснюють юристи громадської приймальні Благодійної організації Фонд милосердя та здоров’я, розірвання шлюбу онлайн через державний сервіс Електронний суд  чинним законодавством України не передбачене. Тобто один із подружжя має звернутися з заявою особисто. Але відповідні установи області переїхали з окупованої території.

Тому подружжям наразі доводиться обирати, що ж робити:

  • помиритися;
  • виїхати на свій страх та ризик до місця дислокації суду, який обслуговував район, де зареєстровані чоловік або дружина;
  • дочекатися змін законодавства, або коли регіон деокупують й суди повернуться.

P.S. Отримати безоплатно правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні БО ФМЗ можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber), понеділок - п'ятниця з 9.00 до 17.00

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net 

Спеціалізована приймальня зі справ Криму:

Телефон гарячої лінії приймальні: +38 (050) 535 54 06, +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram).

 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів