Підтримати нас

Бюджет Херсона на 2022 рік: як у міськраді дослухаються до громадськості

Автор статті
20 грудня 2021 13:00
930
Поширити:

Кінець року в будь-якій територіальній громаді – спекотна пора, коли готуються пропозиції щодо наповнення бюджету на наступний рік. Не виняток – і Херсонська територіальна громада.

На пленарному засіданні чергової сесії міськради 16 грудня проєкт рішення про бюджет на 2022 рік депутати підтримали. Але цьому передували досить активні дискусії, ініційовані переважно громадськістю обласного центру.

Так, 13 грудня відбулося засідання Громадської ради при міському голові, яке було повністю присвячене бюджетотворчому процесу. На цьому заході громадські активісти, обговорюючи проєкт рішення міськради про бюджет, внесли цілу низку пропозицій, які, на їхню думку, могли б сприяти більш збалансованому розвитку міста у 2022 році.

Ось лише кілька прикладів пропозицій, які громадські діячі винесли на розгляд чиновників та депутатів міськради:

1) збільшити план надходжень від акцизу на 8,7 мільйона гривень;

2) збільшити план надходжень плати за землю у зв'язку із запровадженням нової нормативно-грошової оцінки на 114,7 мільйона гривень.

3) прибрати з доходів бюджету кошти за паркувальний збір до наведення порядку у справі паркування;

4) збільшити витрати на ремонт міських доріг на 68 мільйонів гривень;

5) зменшити обсяги дотацій районним у місті радам на 31 мільйон гривень;

6) прибрати з бюджету витрати на будівництво в'їзного знаку “Херсон” з боку Олешок на суму 370 тисяч гривень;

7) прибрати 2 мільйони гривень на реконструкцію чаші Лебединого озера у парку “Херсонська фортеця”;

8) збільшити на 1 мільйон 170 тисяч гривень обсяг видатків на реконструкцію парку "Ювілейний" (Дубки);

9) збільшити на 1 мільйон 200 тисяч гривень витрати на реконструкцію парку Маргелова.

Як повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці голова Громадської ради Олександр Мошнягул, члени Громадської ради, на жаль, не отримали від працівників Департаменту фінансів відповіді на частину важливих питань.

Наступного дня, 14 грудня, у міськраді відбулися громадські слухання, присвячені цьому ж питанню. На них було близько 50 небайдужих городян - людей, які активно пропонували внести вищезазначені та інші зміни до “бюджетного” проєкту рішення. Цей захід теж не викликав великого інтересу з боку влади. Не відвідав його ані сам міський голова, ані його заступники, а депутатський корпус був представлений лише двома народними обранцями. Та й то - одним із них був Роман Підперигора, який виступав на слуханнях з доповіддю як директор Департаменту бюджету та фінансів.

Результатом громадських слухань стала резолюція, яку подали на розгляд міської ради та окремим блоком – на розгляд міського голови.

Резолюція складається з чотирьох розділів, кожен з яких присвячений оптимізації бюджетних видатків та надходжень у 2022 році.

На сесії міської ради пропозиції громадськості були підтримані лише частково. Втім, депутати врахували один із найважливіших пунктів – збільшення планових надходжень плати за землю у зв'язку із введенням у дію нормативно-грошової оцінки.

Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ