Підтримати нас

Будемо рекомендувати збільшити термін дії водійського посвідчення до 15 років

Автор статті
11 лютого 2017 15:34
713
Поширити:

Реформа МРЕВ де-юре стартувала у листопаді 2015 року, після ліквідації ДАІ. Але де-факто активна фаза створення сервісних центрів МВС почалася наприкінці весни — початку літа 2016 року, коли були внесені перші зміни до профільних нормативно-правових документів.

Навесні минулого року розпочалася Програма стажування з метою пошуку та навчання нових кадрів. Київ став пілотним містом, де була реалізована така програма, і 12 липня урочисто було відкрито перший новий сервісний центр МВС на вулиці Павла Усенка, 8. Після цього поступово такі нові центри почали відкриватися і в інших регіонах України. Про те, як сьогодні відбувається реформування колишніх МРЕВ, про оновлення переліку адміністративних послуг у сервісних центрах МВС, про прийдешні нововведення у порядку отримання водійських посвідчень, про кількість зареєстрованих автомобілів в Україні, про військово-транспортний облік транспортних коштів юросіб на час проведення АТО на Донбасі, в інтерв'ю «Укрінформу» розповів керівник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій.

- Владиславе Артуровичу, що сьогодні представляють собою нові сервісні центри МВС?

- На сьогоднішній день ще багато сервісних центрів залишилися на території колишніх МРЕВ. Але в той самий час, ми активно відкриваємо вже нові центри, в абсолютно нових форматах приміщень. Таких як, наприклад, у Рівному на території METRO Cash and Carry, де нам виділили ціле крило зі своїм майданчиком. Це Запоріжжя, де ми розмістилися на території прозорого скляного автоцентру, приблизно як у Грузії. Це Дніпро, де ми на території торгового центру розмістили наш сервісний центр разом з центром надання адміністративних послуг. Це більш компактний, але не менш функціональний сервісний центр у філії ЦНАП у Вінниці. Всі 14 нових сервісних центрів МВС – це прозорі зручні офіси з підготовленим персоналом. Ми повністю прибрали в них кабінетну систему, запустили електронну чергу, замінивши тим самим стару систему черг по запису або за домовленістю. Впровадили систему відеоспостереження, за допомогою якої будь-яка людина через наш веб-сайт може подивитися наявність черги та спланувати свій візит у центр. У цих нових центрах ми також запустили систему моніторингу якості обслуговування для подальшого аналізу скарг громадян на неякісне надання послуг.

- Ви сказали про 14 сервісних центрів нового формату, а як виглядають усі інші центри, які замінили колишні МРЕВ? Яких змін зазнали вони і що собою представляють?

- Колишні МРЕВ автоматично стали сервісними центрами МВС, іншої структури у нас немає. Абсолютно по-новому сьогодні працюють поки 14 таких центрів. У них відбулися зміни - фасадні та внутрішні - до яких ми прагнемо. Цього року плануємо переформатувати у такий спосіб ще мінімум 50 центрів. Перед нами цьогоріч стоїть завдання максимум — покрити половину України. Всього в Україні сьогодні діє 150 сервісних центрів, це і нові, і старі-на базі МРЕВ, які я називаю хатинками на курячих ніжках з віконцями.

- Як змінилася кількість колишніх МРЕВ з початку реформування?

- Ми скоротили кількість МРЕВ на 40 відсотків.

- Чи виправдалися ваші очікування від такого істотного скорочення?

- Виправдалися. Ми ж виходили з простої логіки: географічної присутності та навантаження на центри. Для розуміння, ми закривали ті центри, де навантаження було 2-4 операції в день. Тобто, вони існували лише заради утримання апарату людей, а витрати на утримання приміщення та всі комунальні платежі лежали на державі, що, звичайно, було економічно не вигідно. Навіть у Києві ми ліквідували 4 центри з 11.

- Невже для Києва 7 центрів, що залишилися, достатньо з урахуванням сьогоднішніх реалій?

- Так, Київ справляється. І скажу більше, що тут ще можна буде оптимізувати роботу сервісних центрів. Це завдання в наших планах на 2017 рік. Зараз ми перебуваємо в діалозі з міською владою щодо реалізації масштабного проекту з реформування злощасного Туполєва (сервісний центр на вулиці Академіка Туполєва, 19 — ред.). Хочемо зробити там великий і красивий прозорий офіс, але самостійно міністерство не потягне цей проект. Хочемо, щоб місто нам допомогло, тим більше, що місцева влада теж повинна бути в цьому зацікавлена, тому що на сьогоднішній день усі 100 % зборів від надання адміністративних послуг у сервісних центрах МВС надходять до місцевих бюджетів міст, районів, сіл.

- Цікаво, а у чому ж тоді полягає вигода МВС від надання таких послуг?

- Не варто шукати вигоди, це ж не приватний бізнес. Ми думаємо про людей, а у державі сервісним центрам відведена роль надання адміністративних послуг МВС. Але в планах на майбутнє, звичайно ж є внесення змін у наші профільні законодавчі акти та перегляд ціноутворення та розподілу надходжень від адмінпослуг.

- Наприклад, які зміни?

- По-перше, в частині перегляду цінової політики, тому що в деяких речах вона відверто абсурдна, як наприклад, складання іспиту на отримання посвідчення водія, яке зараз коштує 26 гривень. При цьому ми надаємо транспортний засіб, який потрібно заправити. Я вже мовчу про амортизаційні витрати, які становлять набагато більше 26 гривень. І у рамках цих змін будемо пропонувати якісь пропорції, щоб на Міністерство внутрішніх справ, зокрема, на сервісні центри, розподілялися гроші від надходжень від адміністративних послуг, як це зараз працює в Мін'юсті. Звичайно, ми розуміємо, що якість послуг має бути відповідною, і у нас в державі були з цим проблеми. Але в системі реформування все має один одному відповідати. Над якістю ми, як бачите, почали серйозну реформу і вже довели, що адміністративні послуги можуть надавати зручно. Думаю, що те саме має статися і з ціновою політикою в розумних пропорціях.

Часто кажуть, що заробітні плати в Європі значно вищі, ніж в Україні, виправдовуючи цим наше настільки низьке ціноутворення. Але якщо взяти Німеччину, то там складання іспиту коштує, вдумайтеся, 700 євро. Ось у них ця послуга дійсно дорога. Ніхто, безумовно, в Україні навіть не думає про такі захмарні цифри, але в той самий час і 26 гривень — це теж повний абсурд. Це не ті гроші, які людину зупинять перед тим, щоб не якісно готуватися або абсолютно нехтувати знаннями правил дорожнього руху. У Німеччині за перескладання знову необхідно викласти 700 євро, а після, у випадку не складання, ти йдеш ще раз на навчання до автошколи. Саме навчання в автошколі у них коштує близько 1500 євро! Тому в них людина дійсно дуже зацікавлена якісно навчитися, а не купити документ.

- Чи плануєте переглянути цінову політику щодо реєстрації транспортного засобу або тут вас все влаштовує?

- Так, плануємо. Правильно сказав нам один з європейських експертів, що водійське посвідчення або реєстрація машини, це не просто право — це привілей. Це не повинно бути дуже дешево, і вже тим більше за це не має доплачувати держава, тому що, як правило, водійське посвідчення та реєстрацію машини отримує не найбідніша людина. І тут ми маємо соціальну несправедливість: реєструють машини та здають на водійське не всі громадяни, а платити мають усі з урахуванням одержуваного державою збитку при наданні послуг нижче собівартості.

- Крім як підвищити вартість складання іспитів, що ще плануєте змінити в екзаменаційній системі для бажаючих сісти за кермо?

- Ми плануємо в перспективі цього року впровадити відеофіксацію складання іспитів, як теоретичних, так і практичних. Тобто, в машинах буде стояти відеообладнання, яке дозволить фіксувати процес складання, щоб не було потім зауважень, що екзаменатор штучно десь натиснув педаль або щось вимагав. Є випадки, коли люди самі не усвідомлюють, що вони дійсно припустилися помилки та відстоюють свою правоту, а є випадки несумлінності екзаменатора. От, щоб не було суб'єктивізму як з одного, так і з іншого боку, все буде максимально прозоро та об'єктивно.

Паралельно ми готуємо заміну екзаменаційних квитків. В них основний акцент буде зроблений на знання правил дорожнього руху. Ми прибираємо профільні питання, які стосуються будови автомобіля, його механізмів і інших речей. Ну і також буде категоризація, тому що раніше попадалися питання з інших категорій. Наприклад, людина складала іспит на легковий транспорт, а йому попадалося питання про залишкову висоту протектора гуми для вантажного транспорту. Це повний сюр. Я думаю, що вже у лютому ми винесемо наші напрацювання щодо квитків на обговорення громадськості.

Плюс до всього цього, ми зараз доопрацьовуємо нашу онлайн-систему, хочемо у себе на сайті зробити онлайн-тренажер, який дозволить частково тестувати свої знання ПДР.

- Нещодавно заступник міністра МВС Анастасія Дєєва заявила про ініціативу ввести для українських водіїв обов'язкову заміну прав кожні 5 років. Серед українських автолюбителів це викликало хвилю невдоволення. Ви були серед тих, хто став на захист заступника міністра. Розкажіть, так у чому ж суть прийдешніх нововведень у порядку отримання водійських прав, і коли вони повинні набрати чинності?

- Так, щодо водійських посвідчень піднялася велика паніка та галас, що зараз усіх водіїв змусять кожні 5 років прибігати на поклон у сервісні центри МВС з пачкою грошей та все міняти. Люди почали хвилюватися, не розібравшись. Запевняю вас, що подібних речей не буде. Ми їх не допустимо через нововведення, які введемо цього року.

Більш того, акцентую увагу, що закон зворотної сили не має. Тобто, ті люди, у яких є на даний момент водійське посвідчення, вони і далі зможуть користуватися цим водійським посвідченням, воно буде діяти на території України, тут немає жодних проблем.

Подібні зміни будуть стосуватися тільки тих водіїв, які вперше отримують водійські права, або які будуть змінювати водійські посвідчення старого зразка на нові. Що стосується найбільш популярних категорій «А» і «B» - там подібна заміна передбачається згідно директиви ЄС кожні 10 або 15 років на розсуд сторони-учасника. У більшості європейських країн діє стандарт щодо заміни водійських прав кожні 10 років, ми ж будемо рекомендувати збільшити термін дії водійського посвідчення до 15 років для категорій «А» і «B», і 5 років для професійних категорій — це «С» і «D», тут, на жаль, альтернативи не передбачені. Тому запевняю, що нічого страшного в цьому немає.

- А навіщо треба так часто міняти права?

- Заміна передбачає обов'язкову перевірку на відповідність мінімальним психофізичним вимогам. По суті, проходити медогляд один раз на 15 років для непрофесійних категорій було б дуже розумно, враховуючи рівень аварійності на дорогах, у т. ч. через стан здоров'я. За цей час може багато чого в житті статися, навіть для самого себе прийти до окуліста або психіатра - це не ті труднощі, через які потрібно здіймати галас.

І мабуть найголовніше, що це питання поки що відкрите і буде ще обговорюватися. Умовно кажучи, якщо зміни до закону наберуть чинності, і це запрацює у 2018 році, то аж у 2033 році комусь з категорії «B» доведеться пройти медогляд. Причому це буде не така процедура медогляду як зараз. Дуже добро, що через цю паніку дуже сильно пожвавилися мінздравівці щодо питання створення електронного реєстру медичних довідок.

Наші ініціативи, які підтримав МОЗ, стосуються того, щоб ліквідувати паралельну реальність, яка присутня при медоглядах на даний момент. Це стосується двох складових: прибрати частину таких перевірок, як, наприклад, гінеколог у жінок. Чим це зашкоджує та заважає отримати водійське посвідчення, ніхто не може пояснити. І другий момент, це ліквідувати масовий продаж довідок про медичний стан, які продаються без огляду та навіть онлайн. За нашими оцінками, близько 40-50% меддовідок на ринку - фіктивні. Тому створення реєстру медичних довідок не допустить ситуацію, коли людина просто купила би таку довідку, і за це ніхто не несе відповідальності.

- У світлі перспективи отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом актуальним є питання щодо оформлення міжнародних водійських посвідчень. Тепер у громадян України вже з'явилася така можливість, правильно?

- Так, абсолютно правильно. Вже цього тижня ми запустимо послугу міжнародних водійських посвідчень. Це нова послуга, ніколи в МРЕВ вони не видавалися. Міжнародні водійські права – це не дуже симпатичні книжечки, схожі приблизно на наш військовий квиток. Такими правами можна користуватися скрізь у світі. У них вписуються категорії, прописується кількома мовами ім'я та прізвище. Ця послуга сьогодні затребувана. Дуже багато запитують і хочуть оформити собі такі права. У першу чергу міжнародне водійське посвідчення є дуже актуальним для наших громадян, які працюють за кордоном і тих, які мають посвідку на проживання за межами України. Їх можна отримати тільки при наявності пластикового національного водійського посвідчення.

- Такі права будуть видаватися виключно у сервісних центрах МВС або ж в українських консульствах також можна буде вирішити це питання?

- Ні, тільки у сервісних центрах МВС на території України.

Якщо ж людина перебуває за кордоном, то вирішити питання з правами нашим буде можливо через процедуру обміну в тих країнах, з якими у нас підписано міжурядову угоду про взаємне визнання та обмін водійських прав. Такі договори у нас вже підписані з Італією, Іспанією. Зараз ми ініціювали підписання угод ще з 7 країнами, але будемо розширювати географію. Це дуже актуально для наших громадян, які проживають за межами України. Тільки за 2016 рік, більше 1000 наших громадян, що проживають в Італії, звернулися за заміною водійського посвідчення.

- Які ще нові адмінпослуги можна отримати у сервісних центрах МВС, окрім тих, які перейшли до вас від МРЕВ?

- З 1 лютого ми запустили послугу з замовлення довідки про відсутність судимості. Ця послуга дуже затребувана. Щорічно близько 600 тисяч громадян роблять запит на отримання цих довідок. Раніше вони видавалися в головкомах міліції, а потім поліції. Ні для кого не секрет, що ця послуга була пов'язана з безліччю корупційних ризиків, багато було всіляких посередників, які на цьому заробляли. У підсумку було прийнято рішення всю цю схему ліквідувати під корінь. Тепер усі довідки про відсутність судимості будуть видаватися в сервісних центрах і плюс безпосередньо в центральній будівлі МВС на Богомольця, 10. Звертаю увагу, що ця послуга – безкоштовна.

З часом хочемо цю послугу зробити більш технологічною і зараз відпрацьовуємо формат замовлення довідки онлайн, чого раніше взагалі не було. Обговорювали з директором «Укрпошти» Ігорем Смілянським, і зараз допрацьовуємо питання організації логістики доставки такої довідки через «Укрпошту». Людина зможе дистанційно замовити довідку, оплатити доставку рекомендованого листа й отримати цей документ не виходячи з дому.

- Які документи і яким чином людина повинна буде надати в сервісний центр МВС, щоб дистанційно замовити довідку про несудимість онлайн?

- Для дистанційного замовлення такої довідки потрібен буде цифровий підпис або BankID, так ми отримуємо всі необхідні для нас дані, паспорт та ідентифікаційний код. Нам цього достатньо, власне, зараз так і відбувається.

- Судячи з великої кількості автомобілів з «крутими» номерними знаками на вулицях Києва, ця послуга також користується чималим попитом серед автомобілістів. Скільки офіційно коштує платний номер?

- Ціни на так звані в народі «круті» номерні знаки становлять 20 000, 10 000 і 7500 – залежить від комбінації цифр. Наприклад, 20 000 гривень – це 7777, 5555, комбінації трьох нулів і всіх цифр від одиниці до дев'ятки, крім шістки. Проблема полягала раніше в тому, що можна було офіційно придбати такий номер, а отримати інформацію про наявність тих чи інших номерних знаків офіційно не можна було. Саме над цим ми і працюємо. Зокрема, ініціювали розширення переліку платних номерних знаків, окрім специфічних і дуже привілейованих комбінацій зробити ще: три однакові цифри, дзеркальні, дублі, природно, зі значно меншим ціноутворенням. Це все, що мало корупційний попит. Також плануємо зробити розбивку на коефіцієнти по регіонам, тому що несправедливо, якщо, наприклад, у Тернополі, де купівельна здатність значно менша, ніж у Києві, той самий номер буде коштувати ті самі 20 тисяч гривень, його просто не будуть купувати, що ми зараз і спостерігаємо. На жаль, деякі люди цього не розуміють. Існує багато бюрократів поза МВС, які всіляко вставляють палиці в колеса і по всім нашим діловим пропозиціям щодо лібералізації вони знаходять масу формальних причин - чому так не можна зробити. Та сама ситуація і з ініціативою про прискорену видачу довідок про відсутність судимості, за два-три дні за окрему плату. Сьогодні ж таку довідку можна отримати безкоштовно протягом 14 днів.

- Який на вашій пам'яті найбільш неординарний іменний номер замовляли у Вас?

- Я пам'ятаю ситуацію, коли одна організація від нас домагалася, десь чотири рази засилали документи, і хотіла іменний номер з символікою подібної моніторингової місії ОБСЄ теж з абревіатурою OSCE, але вони намагалися якось схитрувати, додати цифру один, два. Я не знаю, з якою метою їм потрібні були такі номери, чи їздять вони на схід, щоб спокійно проїжджати територію так званих «ДНР» і «ЛНР», але ми їм постійно відмовляли. Справа в тому, що лайливі слова, символіка назви державних або міжнародних служб не можуть використовуватися в іменних знаках, тому, природно, ми їм відмовляли. У результаті вони від цієї ідеї відмовилися.

- Це українська організація?

- Так, це українська організація, якесь громадське об'єднання з акронімом ОБСЄ, але по-іншому розшифровується. І як ви розумієте, до місії вони не мають ніякого відношення.

- Яка кількість автомобілів на сьогодні зареєстрована в Україні?

- Говорити про якісь точні дані дуже складно. У нас багато машин, які їздять містами та селами ще зі старими номерами чорного кольору радянської епохи. Оскільки закон зворотної сили не має, змусити їх примусово перереєструвати автомобілі ніхто не може. Думаю, якщо підрахувати всі транспортні одиниці на таких номерах на території України, це буде не менше 10 відсотків від загального автомобільного парку України.

- Тоді приблизно про яку кількість зареєстрованих автомобілів сьогодні можна говорити?

- Цифри звучать від 7 до 9 млн усіх видів транспортних засобів.

- Як показала практика, після початку АТО на Донбасі, на фронті виникла гостра необхідність у тому числі і в автомобільній техніці. Яка кількість цивільних автомобілів зараз знаходиться на обліку в рамках постанови Кабінету міністрів України про військово-транспортної обов'язки для потреб Збройних сил України?

- Ця постанова Кабміну передбачає обов'язкову постановку на військово-транспортний облік у рамках військово-транспортних обов'язків тільки для юридичних осіб. Зроблено це для того, щоб армія на свої потреби могла за актами прийому брати транспортні засоби та потім після військових дій повертати назад. На сьогоднішній день це близько 150-200 тисяч реєстрацій транспортних засобів юридичних осіб на рік.

З нашого боку була ініціатива цю справу спростити. Процедура виглядала наступним чином: юрособа, перш ніж прийти до нас на реєстрацію, була змушена прийти у військкомат за отриманням відповідної довідки. Ця процедура могла затягнутися, вона була пов'язана з корупційними ризиками. Після цього юрособа приходила до нас. Це природно викликало у них масу незручностей, і вони починали скаржитися на нас, як на фінальний орган, який проводить постановку на облік. Але ми без такої довідки з військкомату просто нічого не могли зробити, ми були зв'язані по руках і ногах.

З нашого боку була ініціатива, оскільки у нас є всі реєстри та є вся необхідна інформація, підключатися та налагоджувати обмін інформацією і надавати її ВСУ в онлайн режимі.

- Для того, щоб людей не ганяти по військкоматам?

- Абсолютно правильно. І ось зараз у ВСУ підтвердили готовність продовжити діалог з приводу того, щоб скасовувати прихід людей до військових комісарів для юросіб. Є шанс, що ми зможемо автоматизувати таку процедуру та юридичні особи зможуть одразу їхати до нас на реєстрацію.

- Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував видачу спеціальних зелених номерів для автомобілів волонтерів, які їздять допомагати нашим бійцям в АТО? Скільки таких номерів ви вже видали?

- Це була ідея-проект, її в якийсь час всі підхопили, але вона не була реалізована.

- Але почекайте, навіть у Києві сьогодні можна побачити автомобілі з зеленими номерами.

- Я теж бачив, але ці номери не проходять ні відомчий, ні державний облік. У більшості своїй вони знаходяться на території АТО. Там вони експлуатуються скоріше не як автомобіль, а як просто чотириколісна транспортна одиниця. В зоні АТО, думаю, що це найменша з проблем.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ