Підтримати нас

Бранець Кремля Сергій Цигіпа написав про перебіг окупаційного апеляційного суду

Автор статті
16 лютого 2024 16:50
542
Поширити:

13 лютого у закритому режимі відбувся окупаційний апеляційний Верховний суд Криму у справі незаконно ув'язненого новокаховчанина Сергія Цигіпи, якого росіяни викрали 12 березня 2022 року. Вирок у 13 років позбавлення волі залишили без змін. Про перебіг подій і про свої сумніви щодо доцільності подання касаційної скарги бранець Кремля пише у листі до своєї дружини Олени, який вона дозволила процитувати Медіаплатформі «Вгору».

Всі його клопотання, як пише Сергій, були «відфутболені» апеляційним судом міста Сочі:

«Наші виступи про норми міжнародного права, про Женевську конвенцію «Про захист цивільного населення в умовах війни» були побиті простими та тупими аргументами прокурора: це надумано, безпідставно та не підлягає розгляданню та задоволенню. Тим самим ці юристи – судді з прокурором – показали всій світовій спільноті своє ставлення до норм міжнародного права, які, за конституцією Росії, мають пріоритет над національним законодавством».
 Бранець зізнається, що не мав сумніву в такому результаті, хоча в глибині його душі надія жевріла. Окупаційний прокурор назвав Сергія Цигіпу «соціально небезпечним злочинцем», який «має утримуватися в ізоляції від суспільства», на що чоловік відповів:

«...так, я «небезпечний для вашого суспільства», навіщо ви вивезли мене з мого міста і держави? І для чого судите у своїй державі, адже НК (Нова Каховка – прим. ред.) не сьогодні – завтра знов стане Україною, а ви мене будете «виправляти» в колонії суворого режиму десь у Мінусинську?»
Тепер він сподівається лише на «енергійні дії ЗСУ», бо черга на обмін цивільних полонених у тих темпах, як вона відбувається сьогодні (10 людей на місяць) до нього дійде хіба що років за 10. А на касаційний суд Сергій навіть не розраховує і впевнений, що жодних змін не буде.

«Не знаю, наскільки це потрібно? Для адвоката – так, це його прямий заробіток. А для мене? А тобі ще гроші на цю процедуру шукати… Наскільки потрібна ця касація, якщо щодо мене все одно все залишиться, як написано у вироку, тому що я не просто злочинець, а мій злочин проти держави РФ», – написав Сергій Цигіпа своїй дружині.
 Чоловік також не впевнений, що касаційний суд допоможе при розгляді його справи Європейським судом з прав людини та просить дружину дізнатися про терміни розгляду такої справи та суму передбаченої грошової компенсації у разі позитивного рішення. До речі, він має сумнів щодо можливості отримання такої компенсації, адже РФ офіційно припинила бути договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, яка є базовим документом, зокрема, Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) – «щоб не платити компенсації по таких, як у мене, позовах», – пояснює бранець.

Також він повідомляє, що йому відмовили у клопотанні не знищувати, як це записано у вироку, головний речовий доказ, який може знадобиться для касації та ЄСПЛ – його мобільний телефон.
  • Нагадуємо, 4 жовтня 2023 року окупаційний прокурор запросив для Сергія Цигіпи за статтею 276 КК РФ «Шпіонаж і спротив СВО» 19 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Але 6 жовтня термін зменшили до 13 років. Олена Цигіпа не припиняє свою боротьбу за визволення чоловіка.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ