Підтримати нас

Бізнесу стане легше?

21 лютого 2017 13:00
585
Поширити:

Принаймні, дуже хочеться в це вірити.

Справа в тому, що Міністерство юстиції розробило Проект Закону №4685 “Про довірчі послуги”. Розробники планують запустити в Україні сучасні електронні інструменти ідентифікації через мобільний телефон та через банківську картку. А ще забезпечить бізнес сервісами з електронним підтвердженням підпису і печатки компанії.

Що це все означає для пересічного українця? Все дуже просто. Зі свого мобільного телефону кожен зможе зареєструвати компанію, підписати будь-який договір, направити відповідний запит і отримати будь-яку інформацію, яка стосується діяльності того чи іншого державного органу.

Тобто малий та середній бізнес зможе тримати зв’язок з партнерами та державними органами через смартфон. На думку розробників, саме це виключить спілкування з бюрократами та можливу корупцію. Жодного паперового “головного болю”.

Є ще один великий плюс. Якщо закон ухвалять, то український бізнес зможе брати участь у тендерних закупівлях країн Європейського Союзу, які проводяться на електронних майданчиках.

Верховна Рада має розглянути його найближчим часом. Якщо його підтримують, то інновації стануть частиною життя вже до кінця року.

І підприємці зможуть задихати на повні груди. Якщо буде кому…

Спочатку хороші новини. За даними Світового банку, Україна посіла 80 місце серед 190 країн планети за легкістю ведення бізнесу. Порівняно з 2015-им роком, наша країна піднялась на кілька позицій. Так, на думку експертів, Україна спростила процедуру реєстрації бізнесу, підключенню до електромереж та оподаткуванню. Проте трохи погіршилася ситуація з реєстрацією власності та доступом до кредитів.

А тепер трохи про податки. З 1 січня 2017 року певні категорії фізичних осіб-підприємців (той самий малий бізнес) має сплачувати 704 гривні єдиного соціального внеску. Раніше – удвічі менше. І платити його треба, навіть якщо у вас немає прибутку чи ви взагалі поки не працюєте.

Реакція на такі новинки була блискавичною. З 20 грудня 2016 по кінець січня 2017 року в Україні закрилося більше 158 тисяч подібних бізнесменів.

Лише на Херсонщині за аналогічний період стало на 6590 осіб-підприємців менше. Це офіційні дані обласної фіскальної служби. Таку велику цифру вони розшифрували. Із загальної кількості 64% подавали “нульові” декларації за останні звітні періоди, не сплачували податки до бюджету та не здійснювали відрахування до Пенсійного фонду. Крім того, ще 1370 фізичних-осіб підприємців взагалі не надавали податкову і пенсійну звітність та не сплачували податки і збори, передбачені законодавством України. Лише 983 фізичні особи – підприємці, які припинили свою підприємницьку діяльність, задекларували доходи та сплатили податки і збори.

Хоча є і ті, хто не піддається паніці. І навпаки, реєструє себе підприємцем. З початку року таких сміливих зареєстрували 976. Усього ж на Херсонщині станом на 1 лютого 2017 року зареєстровано 46 040 осіб-підприємців.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ