Підтримати нас

Багатоквартирний будинок на Житлоселищі отримає більше 4-х млн гривень з Фонду енергоефективності

Автор статті
11 лютого 2019 14:31
641
Поширити:

Чотири мільйоні 270 тис. грн. передбачається виділити з Фонду енергоефективності для енергомодернізації житлового будинку № 9 по вул. Садовій у м. Херсоні.

Така сума вказана у нещодавно затвердженій грантовій політиці Фонду.

Херсонське ОСББ «Садова, 9» - один з учасників проекту «Перші ластівки». Це ОСББ відібране як одне з пілотних для тестування процедур Фонду енергоефективності, бо у цьому будинку проводиться системна робота з енергоменеджменту і впровадження енергоощадних заходів.

ОСББ, розташоване у Корабельному районі міста Херсона, отримає з Фонду гроші на впровадження комплексних енергоефективних заходів. Тобто – на утеплення фасаду, підвалу і горища, заміну системи опалення і встановлення індивідуального теплового пункту. Результатом має стати суттєва економія грошей, які мешканці будинку витрачають на оплату послуг ЖКХ, зокрема – на опалення. Також люди будуть жити у більш комфортних умовах.  

Як передбачається, 50 % витрат будуть компенсовані з Фонду енергоефективності, 20 % - за рахунок «Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ».

Участь Херсона у цьому проекті – визнання нашого міста як одного з лідерів в Україні у впровадженні енергоефективних рішень у житловому секторі. А також визнання того, що херсонський рух ОСББ – один з найактивніших серед обласних центрів: з 1100 багатоквартирних будинків 750 – вже у складі ОСББ.

Зараз учасники проекту працюють з енергоаудиторами, виконується обстеження технічного стану будинків. 

Грантова політика Фонду енергоефективності затверджена на засіданні Координаційної ради донорів Фонду та Мультидонорського трастового фонду. Останній спеціально створений ЕС та урядом Німеччини для підтримки реформи енергоефективності в Україні.

Засідання відбулось за участі представництва Євросоюзу, Уряду Німеччини, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Світового банку, проектів  GIZ та  ПРООН в Україні і Наглядової ради Фонду енергоефективності.

«Затвердження грантової політики – одне з ключових питань роботи Фонду енергоефективності. Спільно з усіма нашими міжнародними партнерами було визначено, що для перших 300 проектів рекомендований розмір гранту становитиме: для пакету А («легкий») — 40% від загальної вартості витрат, для пакету Б («комплексний») – 50%. А також додатково +20% для ОСББ, в яких мешкає більше 50% субсидіантів. Кошти на рахунки ОСББ, які впроваджуватимуть енергоефективні заходи, відповідно до програм Фонду та грантової угоди, надходитимуть у розрахунку 50/50 з Фонду енергоефективності і Мультидонорського трастового фонду», — зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України  Геннадій Зубко.

Грант буде покривати витрати на енергоаудит, проектну документацію, матеріали, обладнання і вартість робіт у відсотках згідно грантової політиці.

Важливо, що будуть профінансовані саме комплексні енергоефективні заходи, що можна вважати революційними змінами у сфері енергоефективності, бо раніше підтримка від державних і донорських організацій надавалася здебільшого для проведення «точкових» заходів, які лише частково зменшували енерговтрати у будинках і не призводили до істотної економії ресурсів.

І херсонське ОСББ стане одним з перших в регіоні носіїв унікального досвіду з комплексного вирішення проблем енергоефективності.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ