Підтримати нас

Археологічному музею в ХДУ бути!

Автор статті
04 травня 2020 06:00
683
Поширити:

У Херсонському державному університеті працює постійно діюча археологічна експедиція, яка складається зі студентів та волонтерів.

Вона кожного року виїжджає та досліджує пам’ятки давнини в нашій області. До 2019 року члени експедиції в основному брали участь у розкопках Білозерського античного поселення, але останній їх виїзд відбувся на античний пам’ятник національного значення «Скелька». Чому вони змінили локацію своїх досліджень? Відповідь достатньо проста. Необхідно було рятувати античне городище від зазіхань чорних копачів. До речі, цього року, якщо це дозволить карантинна ситуація, вони планують продовжувати свої польові дослідження. 

27 квітня для експедиції сталася значна подія – на засіданні вченої ради Херсонського державного університету було ухвалено рішення про створення археологічного музею. Він зможе зберігати колекцію, яка  у достатньо великій кількості знаходиться в науково-дослідній лабораторії вишу. Основу археологічних знахідок, звісно, становлять матеріали, які були знайдені під час дослідження Білозерського поселення та городища Скелька. І тепер у Херсоні буде третій, після краєзнавчого та художнього, музей, який зможе зберігати частину національного музейного фонду України. 

Вирішив взяти невеличке інтерв’ю безпосередньо у завідувача археологічної лабораторії та ініціатора створення музею Сергія Немцєва, щоб дізнатися подробиці цієї події. 

- Сергію, як виникла ідея створення археологічного музею при Херсонському державному університеті?

- На початку 2000-х років ідея створення музею була сформована ще Валерією Павлівною Билковою, яка тоді працювала на кафедрі всесвітньої історії та історіографії. У той час вона  очолювала археологічну експедицію Херсонського державного університету.

Сергій Немцєв та студенти-туристи

Після цього ідея створення такого культурного осередку з нами була завжди. 

- Чому виникла необхідність у створенні археологічного музею?

- Коли є великі археологічні колекції,  сформовані в результаті розкопок, то завжди з’являється бажання показати їх людям. Також створення такого музею дозволить розповісти багато нових та цікавих фактів, які збагачують давню історію нашого регіону. Питання про його створення піднімалося протягом багатьох років, що перетворилося на  справжню мрія для нашої команди. 

Засідання археологічного гуртка

- Звідки будуть надходити музейні предмети? Як буде комплектуватися колекція?

- Музей планується поповнювати новими знахідками, які будуть здобуті під час археологічних експедицій Херсонського державного університету. Наша експедиція вже 20 років досліджувала Білозерське поселення, а з 2019 року ведемо розкопки городища Скелька. Тому предмети з обох античних пам’ятників будуть представлені в музеї. Хоча ці пам’ятки зазнали значної руйнації від діяльності людини. І сьогодні ми вже втратили частину інформації, яку містив у собі культурний шар поселень. Виходить так, що наша експедиція наче «тягне рукописи з бібліотеки, яка горить». Саме наш музей може стати тим місцем, де буде можливість всім охочим «прочитати ці археологічні тексти», які сильно постраждали. Тим більше, що пояснення та коментарі до них будуть давати люди, що безпосередньо брали участь у порятунку та реставрації археологічних знахідок. 

- Які чекаєш зміни у своїй роботі з появою археологічного музею?

- Саме створення музею доповнить нашу роботу ще одною складовою. Зимові місяці буду музейником, а влітку – польовим археологом. Студенти-історики будуть мати змогу проходити як археологічну, так і музейну практику. Таким чином, ми можемо пропагувати правильне і відповідальне ставлення до культурного надбання нашого регіону. 

Сергій Немцєв

Чи зможуть відвідувати музей туристи? На твою думку, він стане одним з інструментів туристичної привабливості Херсонщини?

Звичайно, херсонці та гості міста матимуть змогу відвідувати музей. Вважаю, що у майбутньому у нього є всі шанси стати таким же привабливим для публіки, яким був понад 130 років тому музей старожитностей Віктора Івановича Гошкевича.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ