Підтримати нас

115 років тому визнали талант ван Гога

17 березня 2016 11:00
290
Поширити:

17 березня 1901 року в Парижі почалась виставка 71-єї роботи голландського живописця Вінсента ван Гога. Екпресивні картини, побудовані на контрастах кольору, уривчастого ритму стали сенсацією у мистецькому світі - 11 років перед тим, мало кому відомий як художник, ван Гог вчинив суїцид. За життя він продав лише одну свою роботу, а 1987 року на аукціоні Крісті його "Соняшники" були куплені майже за 40 мільйонів доларів. Пише "Цей день в історії".

Вінсент ван Гог народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора. Не отримавши у молодості професійної освіти, - змінив безліч занять; 1880 року захопився живописом і 1885 року в Антверпені почав відвідувати класи в Художній академії і приватну школу малювання. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

1886 року ван Гог переїхав до свого брата у Париж, де під впливом імпресіоністів, захопившись колоритом і соковитістю фарб, кардинально змінив свою манеру малювання ("Поле пшениці з жайворонком", "Татусь Тангі"). Це були перші вдалі роботи ван Гога в постмодерністському стилі.

1888 року почастішали ознаки душевної хвороби ван Гога; він переїхав на південь Франції і наступні 12 місяців були найпліднішим періодом творчості художника. Шукаючи "життя у кольорі" ван Гог пише картини "Квітуча слива", "Міст Ланглуа", "Долина Ла Кро", "Нічне кафе". Психічна хвороба ван Гога привела його до лікарні для душевнохворих, після виходу з якої в травні 1890 року він поселяється в Овер-сюр-Уаз поблизу Парижа. Тут він натхненно працює наступні кілька місяців, однак в один з періодів душевної кризи, відчуваючи, що його хвороба стає тягарем для оточуючих, ван Гог смертельно поранив себе. Він помер за два дні, 29 липня 1890 року, і був похований в Овері.

За життя ван Гог виставляв лише декілька робіт в Парижі і Брюсселі, однак не здобув належного визнання. Слава до нього прийшла лише після паризької виставки 1901 року, коли він був визнаний як майстер-постімпресіоніст. У наступні десятиліття слава ван Гога незмінно зростала і на сьогодні його картини є визанними в усьому світі шедеврами.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ