Підтримати нас

100 років тому тризуб визнали державним гербом – 10 історичних фактів

Автор статті
25 лютого 2018 10:01
1,646
Поширити:

25 лютого 1918 року року став державним гербом УНР. У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі.

До 100-річчя затвердження тризуба державним гербом УНР Український інститут національної пам'яті підібрав історичні факти про цей знак.

- Найдревніше зображення, віднайдене археологами, датується X століттям. Припускають, що це був магічний знак роду, оберіг. Відомо до 40 тлумачень знаку - тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю. Є гіпотеза, що це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.

Монети князя Володимира із зображенням тризуба

Монети князя Володимира із зображенням тризуба.

- В українському діловодстві тризуб уперше зустрічається на печатці Генерального Секретаріату 1917 року. Нею скріплювалися урядові документи. Виготовлення печатки ініціював Генеральний писар Павло Христюк. До розроблення долучив знавця старовини Миколу Біляшівського.

- Михайло Грушевський вважав, що гербом України має стати золотий плуг на синьому тлі як "символ творчої мирної праці", але урядова комісія із обрання герба обрала тризуб.

- 6 січня 1918 року тризуб із хрестом над середнім "зубом" у 8-кутній рамці з'явився на перших грошах, випущених Українською Народною Республікою. Автором банкноти у 100 карбованців був художник-графік Георгій Нарбут.

- 25 лютого у Коростені на Житомирщині на засіданні міжсесійного зібрання Центральної Ради - Малої Ради був затверджений Герб Української Народної Республіки. Ухвалений закон не містив малюнків, а мав лише опис. 22 березня Мала Рада схвалила зображення герба авторства відомого художника Василя Кричевського – тризуб князя Володимира Великого, обрамлений оливковим вінком.

100 років тому тризуб визнаний державним гербом

- 22 січня 1919 року тризуб включили до крайового герба Західної області Української Народної Республіки.

- Його використовував Уряд УНР у еміграції та різні політичні організації. В тому числі на емблемі Організації українських націоналістів був тризуб із мечем на місці середнього зуба. Після проголошенням Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941-го похідним групам ОУН видали інструкції із зобов'язанням вивішувати тризуби на всіх "видних місцях".

- Використання тризубу в СРСР заборонялося, "винуватців" жорстко карали. У 1960–1980 роках КГБ неодноразово займалося справами про використання націоналістичної символіки. Так, 30 грудня 1967-го синьо-жовтий прапор із тризубом почепили на будівлі Кіровського райвиконкому в Дніпропетровську (тепер – Дніпро), 23 квітня 1970 року – в телефонній кабінці в Чернівецькому університеті, 7 січня 1984 року – над поштовим відділенням села Демидового на Львівщині.

100 років тому тризуб визнаний державним гербом

- У 1991 році тризуб визнали державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки. Затверджений 9 лютого 1992-го Постановою Верховної Ради України (разом із доданими зображеннями). Конституція України 28 червня 1996 року закріпила цей символ нашої держави. Питання про великий герб відкладено на майбутнє.

- Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення тризуба як маркера української ідентичності.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ