Підтримати нас

За європейськими стандартами

Vgoru
29 грудня 2005
Поширити:


Світлана Смаль
Вперше взимку цього року в Херсонському національному технічному університеті більше половини студентів не складатимуть традиційну екзаменаційну сесію.
Про те, що півтора роки тому в ХНТУ запровадили експериментальну кредитно-модульну систему навчання за Болонським процесом, наша газета вже писала у листопаді 2005 року («Вгору» № 46). Нагадаємо, що за цією сучасною європейською технологією студент отримує кредити (одиниця трудозатрат на вивчення окремої дисципліни, прийнята в європейському просторі), які відповідають модулям дисциплін. Причому, попередньо визначені модулі студент може здавати впродовж семестру і таким чином зекономити два сесійних місяці для творчої, наукової діяльності та розумно організованого відпочинку.
– Навчання в руслі Болонського процесу дасть можливість нашим студентам без особливих проблем мігрувати в освітній Європейській простір, – розповідає проректор з науково-педагогічної та навчально-виховної роботи ХНТУ, професор Юрій Бондарчук. – Уже через 4 роки ми плануємо вручати студентам, що беруть участь в експерименті, додатки до дипломів Європейського зразка (Diploma Suplement). Цей документ дозволить нашим випускникам впевнено почуватися на Європейських теренах.
Навчаються у ХНТУ за новими стандартами не тільки студенти, а й магістранти, аспіранти і навіть професорсько-викладацький склад. Спеціально для них професори Юрій Бондарчук та Геннадій Чуйко запровадили інтерактивний науково-методичний комплекс і наразі завершують підготовку магістрів та кількох груп професорсько-викладацького складу з курсу «Вища освіта України та Болонський процес». Причому, кожен учасник курсу розробляє індивідуальний проект, пов’язаний із його майбутньою спеціальністю, і має захистити його.
Впродовж другого семестру планується навчання аспірантів та керівного складу факультетів і кафедр університету, воно завершиться врученням сертифікатів координаторів Болонського процесу.
За задумом ректора ХНТУ професора Юрія Бардачова, кредитно-модульна система – це хоч і центральний, але не єдиний важливий вузол у розмаїтому комплексі навчально-виховного процесу.
– Не менш важливий і соціальний блок, його розвитку приділяється особлива увага, – розповів Юрій Васильович Бондарчук. – До вже добре знаних у молодіжному середовищі структур – лабораторії соціального моніторингу, соціального центру молоді й молодої сім’ї незабаром приєднаються нині створювані кабінет психологічної реабілітації та молодіжний бізнес-центр. Переконаний, що саме такий комплексний підхід до навчально-виховного процесу дає очікувані результати: старшокурсники ХНТУ систематично перемагають у Всеукраїнських олімпіадах, конкурсах наукових робіт, регулярно презентують свої роботи на наукових конференціях ближнього і дальнього зарубіжжя. Зросла мистецька майстерність творчих колективів не лише базового вузу, а й його численних підрозділів, що працюють у багатьох містах України – від Києва й Чернігова до Каховки, Генічеська, Ялти, Феодосії, Керчі та Армянська. Коли в педколективі є розуміння такого комплексного підходу, тоді стають можливими і впровадження Болонського процесу, і популярний серед вузів фестиваль “Студентські зорі”, і спортивно-мистецька вистава “Спорту – віват!”. Тоді наші студенти стають конкурентноспроможними й бажаними в усій Європі.
ОСТАННІ НОВИНИ