Підтримати нас

«Головний біль» пожежників – гуртожитки

Vgoru
29 грудня 2005
Поширити:

«Головний біль» пожежників – гуртожитки


Яна Смаровоз, за матеріалами Головного управління МНС в Херсонській області.
Фото МНС
У нашій області – 80 гуртожитків, 43 з них – у Херсоні. Працівники Головного управління МНС області виявили: майже в усіх гуртожитках не виконуються елементарні протипожежні заходи. У житлово-комунальних служб на це немає грошей.
Тому й не дивно, що час від часу в гуртожитках трапляються трагічні випадки. У цьому році в херсонському гуртожитку по вул. Бучми, 20 (належить ВАТ “Херсонські комбайни”) вигоріла кімната на сьомому поверсі, загинули двоє молодиків, що поснули з цигарками.
Спричиняє пожежі й недбале використання електроприладів та стан електромережі. І хоча правилами заборонено користування в житлових кімнатах гуртожитків електрообігрівачами, кип’ятильниками, прасками, ніхто цих правил не дотримується. Одні прагнуть комфорту й облаштовуються в гуртожитку, як у власній квартирі. Інші намагаються зігрітися і вмикають електрорадіатори, калорифери, плитки, а то й саморобні небезпечні пристрої.
А як пояснити, що евакуаційні виходи у багатьох гуртожитках заставлені меблями та іншими (часто – горючими) матеріалами? Чому деякі двері на поверхах та в сходових клітинах забиті цвяхами, навіть заварені електрозваркою?
Вогнегасники у більшості гуртожитків перезаряджалися ще в 1991- 92 роках, пожежні крани не забезпечені інвентарем і вода в них відсутня. Це не заважає керівникам ряду гуртожитків, що належать ХБК, гуртожитку № 6 ВАТ “Херсонські комбайни” та ін. без узгодження з пожежною охороною здавати в оренду приміщення під магазини та офіси. Працівникам МНС під час обстежень залишається одне – вручати керівникам гуртожитків приписи, які недоліки у які терміни слід ліквідувати. При цьому кожна зі сторін знає: приписи не будуть виконані, а якщо й будуть, то чисто “декоративно”.
За правилами органи пожежного нагляду повинні б призупинити експлуатацію гуртожитків, але куди виселити людей, які проживають у них?
ОСТАННІ НОВИНИ