Підтримати нас

Знущання не є коханням

Автор статті
22 квітня 2019 07:00
764
Поширити:

В Херсоні пройшов круглий стіл щодо протидії домашньому насильству.

Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" набув чинності лише через 2 роки після ухвалення Парламентом – в січні 2019 року. Зростаюча динаміка домашнього насильства не оминула й Херсон. Патрульна поліція фіксує 4833 повідомлення щодо скоєння насильства за 2018 рік у нашому місті. Варто зауважити, що насилля - це не тільки акт фізичної агресії, а ще й сексуальна, психологічна й економічна форми потенційної небезпеки (побої, дії сексуального характеру, погрози, позбавлення майна).

Прогресуюча в межах нашого регіону проблема зумовила з початку 2019 року старт реалізації проекту «Протидія гендерно-зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у м. Херсоні», який фінансується Фондом ООН у галузі народонаселення. Херсонська область, за словами регіонального координатора фонду Костянтина Бойчука, є пріоритетною серед інших міст, в які надходять матеріальні ресурси Канади на вирішення поточної проблеми.

Позбутися насильства неможливо, а от чинити опір йому – дуже реально: створювати притулки для тимчасового перебування жертв агресії. Проте, слід розуміти, що притулок не вирішить усіх проблем. Ідеально, якщо постраждала особа в разі небезпеки звернеться до одного спеціаліста, а не буде вимушеною шукати безпеку від кривдника, звертаючись до поліції, Управління соціального захисту, Центру соціальних служб, громадських організацій, телефонуючи на гарячу лінію. Об’єднати функції щойно зазначених інстанцій може мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, яка перенаправляє звернення жертв до Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства. Цей центр співпрацює з лікарняними закладами і Центром безоплатної вторинної правової допомоги, спеціалісти котрих надають допомогу в разі потреби.

В Україні виявлено статистичну цифру в 61% постраждалих, які не повідомляли нікому про випадок насильства, окрім мобільної бригади. Переважно потерпають від знущань «улюбленої половинки» - жінки. Найчастіше їм нема куди втікати від агресора, тому вони потребують захистку в так званому хабі для «сестер по нещастю», який надасть їм квартиру для соціалізації і психологічної адаптації. Херсонська міська рада виступає партнером нещодавно створеного Кризового центру й наголошує на тому, що апарат міської влади відкритий до співпраці з ОДА, патрульною поліцією, представниками безоплатної правової допомоги. Комплексна взаємодія різних інстанцій сприятиме більш ефективному зниженню динаміки випадків насилля на регіональному рівні.

Начальниця Управління соцполітики Херсонської міської ради Олена Рузгіс говорить про те, що не всі люди усвідомлюють масштаб проблеми насильства, ілюструючи це випадком з комісії у міськраді, коли  депутати у присутності преси вимагали надати адресу секретного притулку для жертв. Слід пам’ятати, що в жодному разі не можна розголошувати геолокації притулків і денних центрів перебування постраждалих осіб. Координаторка проектів, в межах яких створюються притулки для жертв насильства, Вікторія Яловська, фотопрезентацією показала в яких квартирах мешкають жінки й діти - це винаймане секретне тимчасове житло на 8 осіб одночасно з комфортними умовами.

«Я наведу історію з життя. Знайомі турбуються щодо поведінки дитини в школі: «Так що його сварять? Побий, щоб зрозумів що до чого». Як ми можемо змінити систему, якщо молоді кажуть те, за що раніше критикували міліцію? Якщо ви на рівні міста вирішите, хто кому перенаправляє сигнал від постраждалих, система запрацює», - впевнена пані Вікторія. 

А от щодо системності реалізації заходів протидії насильству, то в 12 областях України діє інформаційна кампанія «Розірви коло», яка діє в рамках програми UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» і спрямована на швидке реагування на ґендерне зумовлене насильство. Одним із механізмів запобігання насиллю є розповсюдження інформаційних буклетів, в яких потерпаючи від дій кривдників особи можуть знайти адреси консультаційних центрів і контактні телефони для звернень по допомогу. Спеціалізовані номери повинні друкуватися в «безпечних листівках». Наприклад: в буклеті містяться номери газової й пожежної служб або будь-який завуальований зміст, а всередині – реальні контакти установ, які виконують функції призупинення домашнього насильства.

Контактні телефони в місті Херсоні:

  • Поліція – 102
  • Мобільна бригада – (066) 736 87 94; (073) 052 55 71
  • Управління соціального захисту – (0552) 461 047
  • Гаряча лінія – 0 800 500 335, з мобільного 116-123

За консультацією та кваліфікованою підтримкою психолога, юриста та соціальних працівників звертайтесь:

  • м. Херсон, вул. 295 Стрілецької дивізії, 6/9
  • Контактний телефон: (0552) 492 174
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ