Підтримати нас

Журналісти: АРМА допускає в своїй діяльності чисельних помилок

Автор статті
23 листопада 2019 15:15
728
Поширити:

Дослідження всіх торгів АРМА показало низку проблем роботи Нацагентства у сфері продажу активів - від продажу лотів компаніям з ознаками фіктивності до порушення регламенту і збуту лотів, які не підлягають продажу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Видання «Наші гроші» проаналізувало всі торги Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами. Ця структура створена для пошуку активів, що належать злочинцям, управління заарештованими у кримінальних провадженнях активами, а також для продажу активів, якими агентство з різних причин управляти не може.

В реальності, стверджують журналісти, усе трохи інакше.

Розслідувачі склали перелік усіх вже проданих АРМА активів і звели його в одну таблицю. З нею можна ознайомитися за посиланням.

Під час роботи над матеріалом «Наші гроші» встановили майже всіх покупців лотів. Зробили це через реєстр судових рішень, адже всі активи, продані АРМА через СЕТАМ – заарештовані, а арешт за процедурою має бути знятий через суд.

Крім того, видання окреслило низку недоліків у роботі АРМА. У якості прикладу наводиться випадок, коли агентство продало чуже зерно.

«У травні 2019 року АРМА продала 6 лотами зернові й насіння соняшника. Судячи з інформації в судовому реєстрі та заяв одеських фермерів, цей товар належить не особам, активи яких арештували в кримінальному провадженні й передали в АРМА, відтак, агентство не мало права продавати ці олійні та зернові культури», – йдеться в матеріалі.

Аналіз усіх торгів АРМА показує низку проблем роботи агентства у сфері продажу активів. Наприклад, специфічно виписане законодавство дозволяє працівникам АРМА продавати активи, якими можна було б ефективно управляти без реалізації.

Лоти продаються компаніям з ознаками фіктивності: створеним за кілька днів чи тижнів до торгів із нульовим оборотом, або ж тим, які часто змінювали засновників, керівників, види економічної діяльності, адреси, мають малий оборот. Це може свідчити, що підприємства створювалися чи купувалися саме для придбання конкретного лоту.

Виявлені випадки, коли товар продавався за ціною, набагато нижчою від ринкової, хоча за правилами АРМА має продавати не нижче ринкової ціни.

Крім того, АРМА, яка відповідає за опис лотів, навмисно або випадково нечітко описує дуже привабливі лоти, через що торгами цікавляться лише «свої», пишуть «Наші Гроші».

Деякі товари продаються з порушеннями регламенту АРМА – наприклад, збуваються в дуже короткі строки. Це створює перевагу для тих покупців, які були попереджені про дату та термін торгів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ