Підтримати нас

“Життя без сміття”: херсонців запрошують на екофестиваль

Автор статті
06 жовтня 2021 07:34
1,114
Поширити:

Уявіть, яким чудовим було б наше місто без сміття. Жодних стихійних звалищ, смороду біля під'їздів і брудних пляжів та річок. Але чи можливо жити так, щоб сміття зникло з нашого життя? Можливо! У Херсоні знають, як це зробити та розкажуть і покажуть всім охочим під час фестивалю “Екофест #Kherson_Zero Waste”.

Фестиваль відбудеться 14 жовтня з 11 до 16 години у парку Херсонська Фортеця неподалік від колишнього “Лебединого озера”.

Модель “Zero Waste” (що в перекладі означає “нуль відходів”) містить прості принципи п’яти R:

  • Refuse – відмовся від зайвого;
  • Reduce – скорочуй потрібне;
  • Reuse – використовуй повторно;
  • Recycle – переробляй;
  • Rot – компостуй.

Формат фестивалю і його наповнення розкриють, як на практиці застосовувати ці принципи й наблизитися до нульового продукування сміття. 

Під час екофесту на вас очікує: квест “5 кроків Zero Waste”, 5 зон фесту, 5R-локацій, 5 екомімів у зоні розваг, 5 екоподарунків за участь у конкурсі “Сімейний екопікнік” і ще багато чого цікавого.

Організаторами “Екофест #Kherson_Zero Waste” є коаліція громадських організацій #Екофрендлі_Я (ГО "Глобальний погляд" ГО "Імпульс Херсонщини" ГО "Екологічні новини" БТ "Центр суспільних програм").

Як відомо, на місяць херсонці продукують приблизно 4 тисячі тонн сміття. Це понад 200 фур відходів, які могли б бути використані повторно або стати компостом для міських клумб, але не стали. Найсумніше те, що далеко не все сміття потрапляє на звалище, а залишається на вулицях міста й згодом зливи змивають усе це у Дніпро, забруднюючи річку і плавні. 

Цього літа, під час екоакції “Пошук не скарбів” водолази підняли з дна Дніпра двадцять мішків сміття, що важили майже пів тонни. І це тільки в районі набережної парку Слави. Скільки ж покидьків потрапило у Дніпро вздовж  міського берега, невідомо, і забруднення річки не припиниться, поки ми не станемо продукувати менше сміття. Результатом безвідповідального поводження з відходами стало зникнення маленьких річок, що поповнюють Дніпро водою. Наприклад, річка Вірьовчина майже повністю висохла. Ще трохи - і вона зникне, як інші невеличкі річки, що раніше впадали у Дніпро.

Але яким би загрозливим не був масштаб забруднення довкілля, у наших силах це змінити. Тим більше, що й законодавство спонукає нас до цього. 

Уже з 10 грудня 2021 року набирає чинності Закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. З березня 2022 року в Україні дозволяється використовувати лише два види пластикових пакетів: 

  • біорозкладні;
  • надтонкі, що є первинним упакуванням свіжої риби, м’ясних та сипучих продуктів, але їх можна буде використовувати лише до 1 січня 2023 року. 

На пластикові пакети, що відповідають вимогам, наноситься відповідне маркування,   затверджене Кабінетом Міністрів України. Детальніше про штрафи, передбачені за порушення норм даного Закону, - дивіться в інфографіці. 

Якщо ви звикли до пакетів і не уявляєте життя без них, приходьте на “Екофест #Kherson_Zero Waste” і ви дізнаєтеся про всі можливі альтернативи.

P.S. Матеріал підготовлено коаліцією #Екофрендлі_Я ГО “Глобальний погляд”, ГО “Імпульс Херсонщини”, “Екологічні новини”, Благодійне товариство “Центр суспільних програм" завдяки грантовій підтримці, наданій у межах програми «Академія громадського активізму», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Інтерньюз-Україна за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ