Підтримати нас

Зеленський & Порошенко про військовий парад – хто маніпулює, а хто говорить правду?

Автор статті
19 липня 2019 03:00
786
Поширити:

Президент України у відеозверненні 9 липня  заявив, що в цьому році військового параду на День Незалежності не буде. «Зазвичай 24 серпня на День Незалежності України у нас проходить військовий парад. Такий помпезний і точно не дешевий. Мені здається, що цього року замість параду, ці гроші краще виділити нашим героям, нашим військовим. І ми прийняли рішення виділити 300 млн грн на премії всім нашим військовим…» – сказав Володимир Зеленський.

Про те, що на проведення параду відведено 300 млн грн прозвучало спочатку в ефірі ТСН (0:15), а згодом і в ефірі ток-шоу на телеканалі “Україна”: “Йдеться про 300 млн грн, які заклали у бюджет на організацію військового параду” (2:58).

Цю інформацію прокоментував п’ятий президент України Петро Порошенко.

ПОРОШЕНКО (6:00) «Це не відповідає дійсності. За 5 років жодного разу стрічки проведення параду і тим більше захмарної суми в 300 млн там точно не вказано (в бюджеті ред.). Тому що немає таких витрат. Позиція перша — кошти на речове забезпечення, засоби на технічне забезпечення, засоби на бойове навчання. Вони передбачені і в будь-якому разі будуть витрачені. Перерозподілити їх немає звідки. Друга позиція — всі п’ять років наші воїни отримували премії — і ті, хто перебуває на фронті, і ті, хто беруть участь в парадному розрахунку».

Тема проведення та відміни параду набула суспільного резонансу – соцмережі і меді за останній тиждень вибухнули обговореннями і аргументами за та проти. Наводяться навіть приклади вартості військових парадів і урочистих свят до днів того чи іншого роду військ у США – від 1,2 до 1,8 млн доларів.

Проте головна фактологічна суперечка – наявність саме таких коштів в бюджеті і саме на дану категорію витрат.

Хто з двох президентів правий – діючий, чи колишній – і чи дійсно в бюджеті не передбачено окремою позиції на проведення параду – з’ясували фахвці «БезБ».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

Заяву діючого президента Зеленського про 300 мільйонів на військовий парад можна вважати маніпулятивною, а контраргумент Порошенка – таким, що відповідає дійсності. Тому теза колишнього президента є правдою. 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

3 додатку до державного бюджету України на 2019 рік (19 ст) зазначені статті видатків Міністерства оборони. Зокрема передбачені такі статті витрат:

  • Керівництво та військове управління ЗСУ
  • Забезпечення діяльності ЗСУ, підготовка кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни
  • Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання
  • Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців ЗСУ
  • Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів ЗСУ

Окремої статті на підготовку параду в бюджеті дійсно не вказано.

Минулого року на сайті Міністерства оборони також зазначалось, що усі заходи щодо організації підготовки та проведення військового параду відбувалися в рамках підготовки ЗСУ.

В свою чергу, підготовка особового складу та  екіпажів військової техніки передбачена відповідними програмами. Тобто кошти на такі заходи в будь-якому випадку закладені  в бюджеті, незалежно від того, буде проводитися військовий парад чи ні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ