Підтримати нас

Запущено реформу інтернатної системи України

Автор статті
10 січня 2020 13:30
717
Поширити:

Мінсоцполітики підписало Меморандум про співпрацю із Фондом Lumos, в якому йдеться про реформування інтернатної системи України.

Головна мета документу - трансформування системи догляду за дітьми в інтернатах відповідно до кращих міжнародних практик.

Вчора, 8 січня, Юлія Соколовська від імені Міністерства соціальної політики підписала меморандум про співпрацю з Фондом Lumos, метою якого є надання підтримки Уряду у процесі трансформації системи догляду за дітьми в інтернатах на систему, в якій дитина виховується у сімейному або наближеному до сімейних середовищі, ґрунтуючись на переконанні, що жодна дитина не має бути позбавлена сімейного оточення. Про це повідомляє Урядовий портал

Основними завданнями Меморандуму є удосконалене надання соціальних послуг родинам з дітьми в Україні та підтримка обласних державних адміністрацій у розробці та реалізації регіональних планів реформування системи інтернатів на основі кращих міжнародних практик.

"Наша мета - щоб кожна дитина виховувалась у сім’ї або в умовах, наближених до сімейних, адже догляд дитини у інтернаті шкодить як її розвитку, так і суспільству в цілому. Крім того, лише 15% коштів, що виділяються на утримання інтернатів покривають потреби дітей. Виявлення і вчасна допомога сім’ям у складних життєвих обставинах, щоб діти не потрапляли в інтернати - пріоритет Мінсоцполітики", - сказала Міністр соціальної політики Юлія Соколовська.

Експерти Фонду Lumos будуть залучені до розробки політик, нормативних актів щодо процесу деінституалізації в Україні, навчатимуть працівників, що працюють у сфері захисту дітей. Наразі Фонд вже працює в Україні у Житомирській області. Надалі допомога Фонду буде залучатися в інших областях України для підтримки реформи інтернатної системи.

"Жодна дитина із закладу інституційного догляду не може залишитися без уваги, опинитися поза процесом реформи. Також важливо забезпечити участь дітей у захисті їхніх прав", - зазначив Алекс Хрістопулос, виконавчий директор Фонду Lumos.

Довідка: Дія Меморандуму між Мінсоцполітики та Фондом Lumos триває до 31 грудня 2021 року. Фонд Lumos міжнародна - неурядова благодійна організація, заснована британською письменницею Джоан Роулінг, що сприяє припиненню інституціалізації дітей у всьому світі. Люмос з 2005 року приділяє особливу увагу країнам Центральної та Східної Європи, обтяженим спадщиною колишньої комуністичної системи у сфері захисту прав дітей.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ