Підтримати нас

Запрацювала регіональна комісія з реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму

Автор статті
21 лютого 2019 17:06
706
Поширити:

У четвер, 21 лютого, в Херсонській облдержадміністрації пройшло перше засідання регіональної комісії з реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

Адже ще далеко не зі всіх українців знято тавро «ворогів народу», «убивць», «шпигунів» та «диверсантів». Це стосується, перш за все людей, які боролися проти режиму зі зброєю в руках:

  • учасники державотворчого процесу та визвольного руху 1917 – 1921 років;
  • учасники селянських повстань 20-х років;
  • учасники селянських повстань напередодні Голодомору 1932 – 1933 років;
  • члени Організації Українських Націоналістів;
  • вояки Української Повстанської Армії.

А також особи, які були обвинувачені рішенням позасудового органу (так званні досудові органи «двійки», «трійки» та особливі наради). Багатьох українців з цієї категорії вже реабілітували, проте залишається значна кількість осіб, які мають відновити своє чесне ім’я. У більшості випадків це українці,  постраждалі під час «Великого терору».

І ще потерпілі від репресій комуністичного тоталітарного режиму - родичі та близькі репресованих. До цієї категорії входять дружини/чоловіки, діти, друзі «ворогів народу», які жили у спецпоселеннях.

Нагадаємо, перша реабілітація жертв комуністичної диктатури розпочалася ще в Радянському Союзі, відразу по смерті Сталіна.

Потім, також ще в Радянській Україні, у квітні 1991 року, було прийнято Закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». Але цей закон не врахував прав людей, які постраждали через несправедливе засудження за політичними, класовими, соціальними та релігійними мотивами. 

У 1996 році необхідність реабілітації осіб, що були незаконно знищені або засуджені комуністичною тоталітарною системою, була зафіксована в резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про заходи щодо ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних систем» № 1096.

Минулого року в травні прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Тисячі борців за свободу, яких було вбито, депортовано, засуджено за політичними статтями та піддано іншим видам репресій, отримали шанс на відновлення історичної справедливості, захист честі й гідності, відновлення прав і свобод. Хоча б посмертно.

Восени 2018-го р. - затверджено Положення про Національну комісію з реабілітації та Типового положення про регіональну комісію з реабілітації.

А в лютому 2019 року  відбулося перше засідання Херсонської регіональної комісії з реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

Головою комісії обрано Дементія Бєлого (керівника обласної громадської організації Комітет виборців України).

Заступником затверджено Наталію Кузовову – в.о. завідувача кафедри історії, археології та методики викладання історико-юридичного факультету ХДУ, доцент.

Секретарем комісії - регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Херсонській області Оксану Тропіну.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ