Підтримати нас

Залізниця "забула" заплатити 150 млн. податків за позикою британців

Автор статті
29 липня 2018 17:59
588
Поширити:

СБУ та ГПУ проводить розслідування кримінальної справи, за якою регіональні залізниці «переплатили» британському позичальнику 150 мільйонів гривень.

Мова йде про позику в сумі 500 мільйонів доларів, надану Південній, Львівській, Донецькій, Південно-західній, Одеській та Придніпровській залізницям в 2013 році. Позика була надана компанією Shortline PLC для розміщення облігацій УЗ на міжнародних ринках.

Про це пише сайт Залізниця без корупції.

Згідно контракту Укрзалізниця мала сплатити позику та відсотки за користування до 21 травня 2018 року. Проте за даними слідства сума заборгованості на 1 травня 2018 року так і залишається 500 млн. доларів.

Натомість УЗ вже заплатила британській компанії 195 мільйонів доларів відсотків та комісії за користування позикою.

Середній річний відсоток за користування позикою складає близько 1 мільярда гривень (за нинішнім курсом).

Під час сплати цих відсотків залізниця не врахувала податки з прибутків позичальника-нерезидента. Загальна сума несплачених податків за оцінками правоохоронців складає близько 150 млн. грн.

Позичальник Shortline PLC був створений за кілька тижнів до укладання контрактів зі залізницею. При чому закупівля послуг відбулася за переговорною процедурою у єдиного представника. Офіційним обґрунтуванням цьому стала «нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів».

Власником Shortline PLC зазначена британська компанія з фінансового посередництва «TMF trustee limited».

Головним організатором запозичення згідно укладених договорів визначено британський банк «Barclays Banк PLC», який нібито визначив Shortline PLC уповноваженою особою для розміщення євробондів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ