Підтримати нас

Заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян у Мінську

Автор статті
13 серпня 2020 09:00
1,034
Поширити:

Відкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян у Мінську:

Ми, українські правозахисні та громадські організації, вимагаємо від білоруської влади негайно та безумовно звільнити громадян України, українських правозахисників Євгена Васильєва та Костянтина Рєуцького.

12 серпня 2020 року близько 17 години українські правозахисники, які на законних підставах перебували на території Білорусі і не вчиняли жодних протиправних дій, були жорстко та свавільно затримані у Мінську біля Площі Перемоги співробітниками ДПС (ГАИ), що зафіксовано на відео свідками. Наразі місце перебування Євгена та Костянтина невідоме, зв’язок із ними відсутній.

Враховуючи зафіксовані факти масштабних порушень прав людини, які відбуваються в Білорусі протягом останніх днів, очевидне непропорційне і незаконне застосування сили з боку правоохоронців, ми глибоко занепокоєні долею наших колег, збереженням їх здоров’я та життя.

У зв’язку з цим звертаємося:

До влади Республіка Білорусь з вимогою негайного звільнити безпідставно і незаконно затриманих громадян України Рєуцького Костянтина та Васильєва Євгена та проінформувати Посольство України в РБ про місце їх перебування та підстави затримання.

До Міністерства закордонних справ України:

– звернутись із запитом до влади РБ з вимогою негайного звільнення Реуцького та Васильєва;
– Посольству України вжити всіх заходів для встановлення місця перебування українців, надати їм усю необхідну допомогу.

До урядів країн Європейського Союзу, Швейцарії, США, Канади, Великобританії:

– вимагати від РБ припинити свавільні позбавлення волі громадян України, зокрема Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва;
– посилити санкції проти посадових осіб РБ, які причетні до політично мотивованих переслідувань громадян Білорусі та України, міжнародних журналістів та грубого порушення свободи мирних зібрань, свободи слова та свободи об’єднань і асоціацій.

До міжнародних організацій:

– сприяти забезпеченню роботи незалежних моніторингових місій з прав людини на території РБ;
– посилити міжнародний вплив на РБ з метою притягнення до відповідальності та припинення протиправного використання сили щодо до громадян, які вийшли на мирний протест проти фальсифікації результатів виборів.

Підписати заяву можна за посиланням: https://cutt.ly/Ld9w03B

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ