Підтримати нас

Забули про Білорусь. Через заборону абортів світ перемкнув увагу з Мінська на Варшаву

Автор статті
28 жовтня 2020 10:02
772
Поширити:

У багатьох містах Польщі тривають масові протести через прийнятий нещодавно закон про практично повну заборону в країні абортів.

Як відомо, Конституційний суд Польщі усунув одну з небагатьох лазівок у законі, які давали жінкам у Польщі можливість зробити аборт. Суд країни визнав неконституційним положення, в якому дозволялося проводити аборти в разі інвалідності і невиліковної патології плода. Цим положенням, зокрема, обгрунтовувалося приблизно 98% абортів, які легально провели в країні  торік.

У Варшаві демонстранти перекривали основні перехрестя, заблокувавши рух транспорту, вступали в сутички з поліцією, яка у відповідь застосувала сльозогінний газ.

Багатолюдна акція протесту відбулася в одному з найбільших польських міст - Вроцлаві. На плакатах демонстрантів було написано: «Пекло для жінок», «Це вже війна, вони перейшли всі межі», «Я задумаюсь про те, щоб виїхати з Польщі», «Потрібно зробити аборт уряду».

Багато медиків і правозахисників упевнені: наслідком такого рішення Конституційного суду стане подальше наростання в Польщі «абортивного підпілля», а жертвами нелегальних абортів можуть стати тисячі польських жінок. Крім того, в умовах пандемії коронавірусу і «червоної зони» в Польщі польські жінки не можуть виїхати з країни, щоб зробити аборт у сусідніх країнах, де немає такого жорсткого законодавства.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ