Підтримати нас

Забудова скверу та бутерброд з корупційних питань: чому сесія міськради закрилася, не розпочавшись

Автор статті
03 квітня 2019 14:30
724
Поширити:

Депутати Херсонської міської ради зібралися на чергове засідання у середу, 3 квітня. Але не визначилися з порядком денним, через те міський голова закрив сесію.

На заваді стали додаткові питання, які не пройшли депутатських комісій, проте були внесені членами робочої групи у проект порядку денного напередодні засідання. До того ж проекти рішень цих питань не опубліковували на сайті міськради і їх зміст залишився невідомий громадськості (перелік питань дивіться внизу).

Одне з резонансних додаткових питань стосувалося забудови скверу в Таврійському мікрорайоні на розі вулиць Карбишева та 200 років Херсона.

Ще у 2008 році за головування Володимира Сальдо депутати віддали цю ділянку в оренду під забудову багатоповерхівки та дитячого садочку компанії “Геолікс”. Забудовник не поспішав починати роботи, з часом ця територія перетворилася на стихійне звалище та місце збору наркоманів, п’яниць та безхатьків.

Мешканці власними силами навели лад на цій ділянці та перетворили звалище у сквер з дитячими майданчиками, футбольним полем, лавками та урнами. Але декілька років тому об’явився забудовник з намірами будувати багатоповерхівку посеред облаштованого мешканцями прилеглих будинків скверу:

“Не було жодних громадських слухань з цього приводу. Понад 10 років ми нічого не знали. Виявилося, що забудовник весь цей час не виконував умов договору оренди та перетворив ділянку на звалище. Взагалі, за всю історію існування ця компанія нічого не збудувала, окрім паркану в Лазурному. А зараз вони хочуть побудувати багатоквартирний чотирисекційний будинок у дев’ять поверхів. Довкола нас лише багатоповерхівки, нашим дітям більше ніде відпочивати окрім цього скверу ”, - пояснює мешканка Таврійського мікрорайону Тетяна Гладка.

Нещодавно мешканці дізналися, що компанія забудовник “Геолікс” через суд домоглася зобов'язати органи місцевого самоврядування видати містобудівні умови, щоб розпочати спорудження будинку. Люди прийшли на засідання міськради з вимогами до депутатів скасувати це рішення та обмежити територію скверу для проектування об’єктів будівництва.

Прохання дітей Таврійського мікрорайону до депутатів міськради.

Подала проект рішення з цими вимогами депутат Олена Мазур. Але чомусь не врахувала, що органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати рішення суду, адже юридично воно має більшу вагу. Крім цього в проекті йшлося про доручення державній архітектурно-будівельній інспекції провести перевірку та рекомендувати юридичному відділу міськради розірвати договір оренди з компанією “Геолікс”.

Депутат Олена Мазур.

Утім, депутати “забуксували” з включенням до порядку денного цього питання через недолугу редакцію проекту рішення і пішли на п’ятихвилинну перерву.

“Це популізм зібрати людей з мітингом на сесію і не підготувати нормальний проект рішення ”, - висловилася на адресу своєї колеги депутат Оксана Д’якова у кулуарах міськради.

Після перерви ситуацію з порядком денним “заклинило” ще більше. Депутати пропонували включити до нього тільки ті питання, що пройшли профільні комісії та не включати додаткові. Мер цю пропозицію відкинув, бо був проти виключення питання з забудови скверу. Він став по черзі ставити на голосування порядок денний, виключаючи по одному додатковому питанню, але голосів на цю ініціативу не вистачало.

“Ми нізащо не віддамо наш сквер” - заявили протестувальники.

Пояснення чергового провалу голосування за порядок денний знайшлися у депутата Артема Кияновського:

“З додатковими питаннями виходить такий собі бутерброд. Зверху хороші питання,   а вниз запхнули всілякі такі питання, які мають ознаки корупції. Депутати це зрозуміли”

Він запропонував прийняти за основу порядок денний без додаткових питань, а після внести питання зі сквером. Проте компроміс Артема Кияновського, який мав би врешті влаштувати більшість депутатів, так само не набрав достатньої кількості голосів, після чого Володимир Миколаєнко закрив сесію. А от мешканці Таврійського продовжили протестувати вже у нього в кабінеті.

Перелік додаткових питань, які “заклинили” роботу депутатів:

${gallery:e681a156c1f94cb8d0b571d9e60883c9}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ