Підтримати нас

За перевезення дітей без автокрісла почнуть штрафувати

Автор статті
19 листопада 2019 08:00
650
Поширити:

Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей» опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України».

Закон набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Текст закону також оприлюднено на сайті видання.

Закон доповнює статтю 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення частинами десятою та одинадцятою. У них встановлюється адміністративна відповідальність за порушення правил перевезення дітей. Так, закон визначає, що порушення правил перевезення дітей призводить до накладення штрафу на водія в розмірі 13 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн). При цьому повторне протягом року  порушення передбачає штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів  (850 грн).

Перевозити дітей, зріст яких менш як 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, – у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля; організовані групи дітей у темну пору доби... заборонялося й раніше, але штрафи не були передбачені.

Водночас закон про штрафи для водіїв, що перевозять дітей без автокрісел, містить шпарини, що дозволяють уникнути покарання. Про це   розповів голова Всеукраїнської таксомоторної асоціації Андрій Антонюк, коментуючи нововведення:

«Жодних автокрісел ніякий закон не ввів. Можливо, «слуги народу» справді хотіли таку новину зробити, але «турборежим» зіграв із ними злий жарт. Я навіть листувався з депутатами транспортного комітету. Я їм кажу – ви написали в законі, що забороняється перевозити дітей в транспортних засобах, оснащених ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину. Що таке спеціальні засоби, в закон люди не внесли», – пояснив Андрій Антонюк.

«На сайті Верховної Ради є визначення категорії «спеціальні засоби». Там сказано, що спецзасоби – це гумові кийки, кайданки, сльозогінний газ. Читаючи цей закон, будь-який юрист вам скаже;  для того, щоб везти дитину, ви маєте в автомобілі з ременями безпеки використовувати гумові кийки, кайданки, сльозогінний газ. Якщо везете двох дітей, одному даєте кийка, іншому кайданки, і тоді ви дотримуєтеся правил дорожнього руху», – зазначив Андрій Антонюк.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ