Підтримати нас

З Різдвом Христовим! Традиції святкування

Автор статті
07 січня 2022 06:00
1,446
Поширити:

Сьогодні, 7 січня, українці відзначають Різдво Христове – одне з найбільших християнських свят.

Різдво відзначають усі християнські церкви (католицькі, православні та протестанти) за григоріанським календарем (25 грудня) та за юліанським календарем (7 січня). Період різдвяних свят триває до Водохреща, 19 січня. 

Традиції і звичаї на Різдво

Ранок 7 січня починається з того, що люди вітають один одного фразою «Христос народився!» і відповіддю «Славімо Його!» Цього дня люди йдуть до церкви на різдвяну молитву, а потім збираються в колі родини.

Зі самого ранку на Різдво прийнято ходити із зіркою по домівках, співаючи колядки. Заходячи у двір або в будинок, молодь або дітлахи просять дозволу колядувати, а коли господарі погоджуються, колядники починають співати вітальні пісні-колядки та розігрувати жартівливі сценки. Найчастіше в таких піснях оспівуються господар і господиня, звучать побажання щастя, здоров’я та достатку. По закінченні співу господарі виносять колядникам солодощі або гроші.

Давнім та унікальним різдвяним звичаєм в Україні було і залишається ходіння з вертепом. Вертеп — це пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений у коробі, в якому показували цілі вистави на тему Різдва. Також широку популярність у нашій країні завоював і живий вертеп, в якому ролі різних персонажів виконують живі люди.

Оскільки на Різдво закінчується піст, то прийнято готувати 12 страв, але вже не пісних. Увечері вся родина знову за вечерею збирається, щоб відсвяткувати народження Христа.

На почесному місці в домі повинен стояти Дідух — житній, пшеничний або вівсяний сніп, який символізує урожай, добробут, багатство, дух предків і оберіг роду. Вважається,  присутність Дідуха  приносить гарний настрій, затишок і святкову атмосферу.

Чого не можна робити на Різдво?

Згідно із церковною традицією, 7 січня можна снідати лише після того, як сім’я повертається із церкви. 

Різдво вважають святом милосердя, тож не можна відмовляти нужденним у милостині. Своєрідною милостинею є і подяка колядникам, тому не реагувати на цей спів також не прийнято. Також у цей день заборонено лихословити і сваритися.

Як і на більшість православних свят, у Різдво забороняється шити, прати, прибирати, працювати в хаті та робити іншу фізичну роботу. Також народження Христа слід зустрічати охайними, не можна святкувати в старому, брудному одязі.

Та, мабуть, найкраща традиція Різдва – це проводити час у родинному колі.

Дорогі наші читачі, редакція Медіаплатформи "Вгору" щиро вітає вас зі світлим святом Різдва!

Бажаємо, щоб у домі завжди панували любов та злагода, щоб кожного дня траплялися маленькі дива, а Доля дарувала приємні сюрпризи.

Миру, добра та достатку в кожен дім!

З Різдвом Христовим!

За матеріалами інтернет

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ