Підтримати нас

Європейський суд визнав земельний мораторій в Україні порушенням прав людини

Автор статті
22 травня 2018 15:00
659
Поширити:

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав порушенням прав людини тотальну заборону на купівлю-продаж землі сільгосппризначення в Україні.

Таке рішення суд ухвалив у справі "Зеленчук і Цицюра проти України". Цей розгляд ініціювали власники земельних ділянок з Івано-Франківська та Тернополя. Обидва заявника отримали невеликі земельні ділянки у спадок. Землевласники зараз отримують ренту, але, згідно з їхньою заявою, заборона на продаж ділянок порушує їхні права власності.

Ключовим фактором при ухваленні рішення ЄСПЛ визнав те, що при створенні ринку землі після розвалу СРСР Україна ставила завдання дозволити купівлю та продаж сільгоспземель. Але замість цього влада кілька разів продовжувала мораторій на продаж таких ділянок. Так, в грудні 2017 року Верховна Рада України вже вдев'яте продовжила мораторій. Раніше передбачалося, що мораторій діятиме до 2018 року. Тепер же мораторій продовжено ще мінімум на рік – до 1 січня 2019 року.

Під час розгляду уряд заявив про необхідність мораторію для того, щоб запобігти зубожіння сільського населення, зосередження землі в руках великого бізнесу, в тому числі для виведення її з культивації. Але, на думку суду, перший аргумент не брав до уваги той факт, що заявники жили в місті і не хотіли обробляти землю.

"Суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників", – зазначили в ЄСПЛ.

Крім того, суд підкреслив, що жодна з країн-членів Ради Європи не вводила подібних заборон.

Втім, ЄСПЛ уточнив: рішення не означає, Україна повинна негайно ввести необмежений ринок сільгоспземлі.

Заявники поки не отримають грошових компенсацій. Однак виплати можуть бути призначені, якщо "держава проявить необґрунтовану затримку у вжитті необхідних заходів".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ