Підтримати нас

Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС

Vgoru
Автор статті
17 червня 2022 12:50
538
Поширити:

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила про це на брифінгу в Брюсселі сьогодні, 17 червня, повідомляє кореспондент «Європейської правди».

«Комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге - надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ», - сказала фон дер Ляєн.

Відзначається, що Україна переважно домоглася стабільності інститутів, що забезпечують демократію, верховенство права, права людини,  повагу до меншин та їх захист.

«Ми знаємо, що українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили з нами європейською мрією», - додала президентка Єврокомісії.

Однак, на її переконання,  Україна має ще багато чого зробити, зокрема, у царині верховенства права та боротьби з корупцією. 

«Наприклад, у сфері верховенства права Україна вже зайшла далеко у створенні необхідних інституцій для ефективного функціонування судової системи і прокуратури. Фокус тепер має бути зміщений на прискорення процесу відбору суддів Конституційного суду, а також членів Вищої ради юстиції», -  сказала фон дер Ляєн.

«В України є чимало досягнень у створенні  антикорупційних органів. Тепер треба призначити нового голову Антикорупційної прокуратури і нового директора Антикорупційного бюро. Антикорупційні органи є, тепер вони повинні стати повністю працюючими», - наголосила вона.

Також Україна, на думку президентки Єврокомісії, повинна подолати вплив корисливих інтересів,  прийнявши закон про ЗМІ, який узгоджує законодавство України з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та надає повноваження незалежному регулятору ЗМІ.

Звісно, Єврокомісія  стежитиме за  цими кроками України й звітуватиме про них разом із детальною оцінкою країни до кінця поточного року. А що далі?

«Процес приєднання тримається на основі встановлених критеріїв та умов. Це дозволяє будь-якій країні  прогресувати, але також означає, що кроки на шляху до ЄС можуть бути скасовані, якщо основні умови більше не виконуються», - заявили в Єврокомісії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ