Підтримати нас

ЄСПЛ присудив Україні сплатити штраф за спалення табору ромів

Автор статті
07 квітня 2021 10:30
855
Поширити:

Інцидент трапився ще 30 травня 2012 року, коли в Києві до наметового містечка ромів, розташованого неподалік від залізничних колій, прибула група міліціонерів.

Правоохоронці були в цивільному. Вони, погрожуючи зброєю, вигнали мешканців містечка з їхніх помешкань, а потім підпалили ці об'єкти. Особисті речі ромів залишилися в наметах.

При цьому міліцейські співробітники стріляли в повітря, вбили пса, а також змусили всіх чоловіків в таборі роздягнутися до пояса. Пояснили всі ці процедури наказом зверху: табір ромів треба було нібито "зачистити" напередодні Чемпіонату Європи з футболу.

Майже через дев'ять років ЄСПЛ присудив виплатити родичам громадянки України Ріти Пастрами 2 тисячі 700 євро компенсації.

У той день Рита перебувала в таборі. Позов до ЄСПЛ вона подала в 2014, а в 2018 померла. Опікуни її трьох неповнолітніх дітей вирішили продовжувати тяжбу.

Як заявляє адвокатка Пастрами Олена Сапожнікова, рішення неоднозначне. Адже позивачка вимагала 50 тисяч євро компенсації, а підсумкова сума значно менша. До того ж, у позові йшлося про систематичність подібних нападів і про ознаки расової дискримінації, чого суд зовсім не врахував.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ