Підтримати нас

ЄСПЛ доєднав до української справи проти Росії ще дві: чого вони стосуються?

Vgoru
Автор статті
02 грудня 2020 07:30
961
Поширити:

Велика Палата ЄСПЛ повідомила, що вирішила приєднати до справи України проти Росії ще дві, які стосуються викрадення дітей бойовиками та справи “Нідерланди проти України”.

Про це повідомив у фейсбуку заступник міністра юстиції України та уповноважений з питань ЄСПЛ у Міністерстві юстиції Іван Ліщина.

Першу заяву проти Росії Україна подала до ЄСПЛ ще в березні 2014 року, після анексії Криму. Так, торік під час розгляду цієї справи РФ визнала, що контролює Крим з 18 березня 2014 року, однак раніше визнавала свій контроль на півострові лише з 21 березня 2014-го. Тепер судді розглядатимуть ще й справу про викрадення дітей з державних дитячих будинків бойовиками терористичних організацій “ДНР” / “ЛНР” і їхнє переміщення до Росії. 

Доєднали до єдиної справи й позов Нідерландів проти Росії, який стосується збиття “боїнга” МН17 у 2014 році. Його подав уряд країни, щоб підтримати скарги родичів загиблих у катастрофі.

“Для нашої справи тут є плюси й мінуси (але плюсів більше). Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалів із кримінальної справи щодо MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть і в нашій справі. Також приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ під час вторгнення на суверенну українську територію”, – пояснив Ліщина.

Водночас заступник міністра юстиції наголосив, що такий крок затягне процес розгляду.

“Але з огляду на загальну неквапливість ЄСПЛ під час розгляду таких справ таке затягування навряд чи можна вважати серйозним ризиком”, – зазначив Ліщина.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ