Підтримати нас

Якою буде страхова медицина в Україні

Автор статті
21 жовтня 2018 09:05
764
Поширити:

У рамках медичної реформи в Україні реалізується модель соціального страхування, що найкраще реалізоване у країнах Британської співдружності.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

"У більшості розвинутих країн є 2 основні моделі соціального медичного страхування: є базове медичне обов'язкове страхування, так, як у Німеччині (у нас говорять - страхова медицина). Але те, що у нас реалізується, це теж варіант соціального медичного страхування. Але просто гроші йдуть з загальних податків на те, щоб фінансувати систему охорони здоров'я", - сказав Петренко.

За його словами, Україна обрала систему так званого єдиного платника.

"Найкраще вона реалізована в країнах Британської співдружності. Першою була Велика Британія. Національній службі здоров’я цієї країни вже 70 років. Також це реалізовано в Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Іспанії, у скандинавських країнах з певними допусками. Це поширена модель, яка дуже ефективно працює і вона може працювати ефективно. Відповідно ми взяли за основу цю модель, тому що базова страхова модель, а не модель з загальних податків, передбачає необхідність дуже відкритої і прозорої економіки", - зазначив Петренко.

Він акцентував, що реформи, пов’язані з НСЗУ - це один з перших кроків до ідеї соціального медичного страхування та універсального доступу.

"Ми закладаємо вже сьогодні основи страхової медицини. Це об'єднання ресурсів. Це розмежування функцій платника і власника. От воно зараз відбувається. Тобто, це одна з моделей соціального страхування, причому найбільш солідарна - та, яка зараз реалізовується в Україні", - зазначив Петренко.

Він підкреслив, що якість медичного обслуговування в Україні поліпшиться лише тоді, коли буде рости ВВП, рости економіка, відповідно й зростатимуть тарифи на медобслуговування людей.

"Це велика тяжка праця. Але нова система може гарантувати: гроші будуть використовуватися ефективно. Вони не будуть просто йти на стіни і ліжка", - сказав Петренко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ