Підтримати нас

Як жити краще: на показах Мандрівного говорили про шерифів та громадських активістів

Автор статті
27 листопада 2019 16:00
957
Поширити:

Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA продовжує крокувати по Херсонській області.

Цього разу ми дивилися, мабуть, один із найпопулярніших фільмів цього року - «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової. Найпопулярніший, бо зі старту Мандрівного Docudays UA ми показували його вже втретє. Чи то наша команда його так любить, чи то у глядачів він знаходить відгук.

Перший показ відбувся ще 13 листопада на пресконференції в Кризовому медіацентрі, присвяченій відкриттю  фестивалю. Останні два - цього тижня в рамках правозахисної програми Мандрівного Docudays UA у Новій Каховці та Херсоні. Та почали не з фільму.

З дільничними офіцерами поліції, шерифами, старостами та головами громад ми говорили про ефективні механізми взаємодії поліції з населенням у малих та середніх громадах України. Хто має опікуватися безпекою у громадах, де працюють шерифи та коли на Херсонщині з’являться перші поліцейські офіцери громади – про це розповідала команда проєкту «Шерифи для нових громад».

Поліцейські офіцери громад -  це наступний крок реформування правоохоронних органів. Перший регіон, де стартувала робота поліцейських у новому форматі, - Дніпропетровщина. Зараз там  навчаються нові офіцери і до кінця 2020 року всі об’єднані громади будуть мати свого поліцейського офіцера.

Передбачається, що офіцери громади виконуватимуть усі функції дільничного, але отримають ще й додаткові повноваження: зможуть регулювати дорожній рух, виписувати штрафи за порушення, працювати з родинами, які втрапили в складну життєву ситуацію, та інше. Щоб це запрацювало, зараз саме готуються зміни до відомчих наказів МВС.

Голова Музиківської об'єднаної територіальної громади Олександр Арнольдович Лейбзон говорить, що вони вже чекають на свого поліцейського офіцера громади:

«Це буде наш місцевий хлопець, служив в АТО. Офіцер має працювати один на 6 тисяч населення, але в нашій громаді тільки 3 тисячі. Ми, звичайно, хотіли б надати йому все необхідне, щоб він тільки в нас лишився. Уже підготували комфортну кімнату з меблями та обігрівом, але в поліції кажуть, що не підходить, бо треба дві кімнати. Будемо думати.

У нашій громаді вже працюють два шерифи – інспектор правопорядку та інспектор благоустрою. У нас так влаштовано, що шериф ніколи не виїздить один. Із ним їдуть медики або соціальний працівник, чи представник комунальної служби - в залежності від ситуації. А тепер ще й поліцейський офіцер громади буде. Думаю, що це саме та команда, яка потрібна нашій громаді для порядку.

Звісно, багато залежить від того, як керівництво громади взаємодіє з шерифами, як реагує. Якщо шериф прийшов з питанням чи проблемою, то це не мають бути пусті балачки. Це має бути відповідна реакція та швидке рішення. Тоді і шерифу комфортно працювати, і громада задоволена».

Голова Музиківської об'єднаної територіальної громади Олександр Арнольдович Лейбзон

Після палких дискусій в обох містах ми разом із гостями занурилися  в історію Сергія Чагарова з документального фільму «Ти, бля, рота закрий!». Хлопець  з 15 років бореться з корупцією у рідному селі Гатне під Києвом. Його головна зброя – документ і журналістський текст. Під час однієї з сесій сільради депутат, звинувачений Сергієм у корупції, нападає та публічно погрожує активісту. Про цей випадок пишуть усі провідні ЗМІ України. Для них Сергій – герой. Для частини села – ганьба. Йому погрожують, радять не лізти у «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір'я вибухівку. Цей фільм став одним із переможців у проєкті  «CIVIL PITCH: фільми громадської активності».

 Після перегляду стрічки вже «розігріта» аудиторія спалахнула новими дискусіями.

«Як же мені будо шкода цього хлопця. Він стукає у всі двері, а йому відмовляють. На жаль, така ж ситуація не тільки в селах, у нашому місті відбувається те ж саме. Заради одного папірця, чи справедливого рішення  інколи доводиться пройти великий шлях», - поділилася враженнями глядачка з Херсона.

«Насправді поліцейські хочуть активно допомагати та робити все набагато швидше, але ми всі настільки перевантажені роботою, що просто ні на що не вистачає часу», - прокоментував дільничний у Новій Каховці.

Найближчі відкриті покази відбудуться у смт. Новотроїцьке - 28 листопада, смт. Каланчак - 29 листопада. Відкриті покази в Херсоні відбудуться з 1 по 10 грудня,  традиційно в кінотеатрі Мультиплекс. Вхід на всі заходи – вільний.

Стежте за анонсами на сторінці і Мандрівний фестиваль Docudays UA на Херсонщині.

Фестиваль – не політичний і не комерційний.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ