Підтримати нас

Як зберігається культурна спадщина

Автор статті
26 жовтня 2020 13:00
1,200
Поширити:

«Долина курганів». Мабуть, не всі чули про це унікальне місце,  розташоване недалеко від сіл Іванівка та Садове Голопристанського району. Щільне скупчення курганів тут займає територію понад 8 тисяч гектарів.

Чому так сталося? За словами херсонського археолога Сергія Нємцева, саме тут пролягає край степів, що з одного боку обмежений  морем, а з іншого – рукавом Дніпра. Тому в такій вузькій частині, де переважно жили кочові народи, і з’явилася велика кількість курганів різної висоти. Скоріш за все, об’єкти тут датуються від 4 тисячоліття до нашої ери до 2 тисячоліття нашої ери. У XIX столітті тут були проведені розкопки Платоном Осиповичем Бурачковим, який підтвердив наявність курганів бронзового, скіфського та середньовічного періодів. До речі, сьогодні тут залишилися центральні траншеї розкопок ще тих часів.  

Завідувач сектору Кам'янська Січ Національного заповідника "Хортиця" Андрій Лопушинський упевнений, що унікальність «Долини курганів» також у збереженості об’єктів у своєму природному середовищі. Ніколи цю місцевість не використовували для розорювання, тільки для випасання худоби. Не треба забувати і про концентрацію тут 40 видів птахів, які занесені до Червоної книги України, 23 видів унікальних рослин, смарагдових оселень європейського значення тощо.

На жаль, сьогодні частина цієї території перейшла до приватних рук, що дозволяє говорити про велику ймовірність зникнення частини курганів. З цього приводу Сергій Нємцев відзначив, що 1 тисяча гектарів, на яких розташовано понад 70 курганів, відведена під забудову сонячними батареями.    

Хоча 18 серпня 2020 року був виданий указ президента «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму». У цьому документів йшлося про: «…сприяння розробленню необхідної проєктної та іншої документації та проведенню робіт із консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування відповідних об'єктів культурної спадщини». Саме цей указ говорить про збереження таких унікальних об’єктів, територія яких поступово переходить у приватні руки.

Як це зробити? Відповідь дав завідувач кафедри ботаніки ХДУ Іван Іванович Мойсієнко. 

Він розповів, що було декілька ідей. Спочатку планували створити регіональний ландшафтний парк «Долина курганів». Потім вирішили ініціювати створення національного парку. Але сьогодні в державній власності з 8 тисяч залишилося понад 3 тисяч гектарів, що недостатньо для національного парку. Тому планується створення на цій території відділення національного парку «Олешківські піски». Але це довгий процес, тому паралельно створюється заказник загальнодержавного значення «Долина курганів», який і увійде на правах відділення до складу національного парку.

Усі ці заходи зі збереження «Долини курганів» ідуть саме в розрізі з вищезгаданим указом президента, хоча його виконання потребує не тільки ентузіазму науковців, але й активізації місцевої влади. Адже якщо зволікати, то  й  ці 3 тисячі гектарів можуть потрапити у приватні руки.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ