Підтримати нас

Як започаткувати «шерифів» у своїй громаді?

Автор статті
17 серпня 2018 01:01
701
Поширити:

У Циркунівській ОТГ пройшов захід, присвячений механізмам залучення цивільних осіб до вирішення безпекових проблем у громадах.

Циркунівська сільська об’єднана територіальна громада Харківської області утворилася цього року. До її складу увійшли 9 сіл, в яких разом проживає понад 9 тис. мешканців. 29 квітня 2018 року відбулися перші вибори до ради ОТГ, в результаті яких сільським головою було обрано Миколу Сікаленка.

Незадовго до цього, 28 лютого, у Харкові пройшов круглий стіл, у ході якого команда Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» спільно з Інформаційним ресурсним центром «Правовий простір» представили проект «Шерифи для нових громад», покликаний розповісти про успішний досвід територіальних громад пілотних областей у самостійному вирішенні безпекових проблем.

Одним із активних учасників круглого столу був Андрій Сікаленко – старший інспектор Управління патрульної поліції в Харківській області. Його зацікавила ідея проекту і він розповів про неї своєму батькові, коли того обрали сільським головою Циркунівської ОТГ.

На запрошення Миколи Сікаленка 15 серпня 2018 року до Циркунів завітав координатор проекту «Шерифи для нових громад» у Харківській області – Юрій Чумак. Він наголосив, що у новостворених спроможних об’єднаних територіальних громадах є можливість самостійно визначати пріоритети розвитку, і при цьому приділяти більше уваги забезпеченню громадської безпеки.

Юрій Чумак нагадав про те, що небайдужі громадяни можуть долучатися до громадських формувань з охорони громадського порядку, а також виконувати громадські роботи за видом інформування щодо запобігання порушень громадського порядку від центрів зайнятості – за умови вибору такого виду робіт відповідною місцевої радою. Також територіальні громади можуть знаходити способи мотивації праці таких активістів, зокрема, призначаючи їх на посади інспекторів сільрад або рад ОТГ з охорони правопорядку.

Координатор проекту «Шерифи для нових громад» також представив стрічку «Українські шерифи» (режисер Роман Бондарчук), що розповідає про цікаву практику села Стара Збур’ївка Херсонської області. За сюжетом, двоє чоловіків за підтримки сільради взяли на себе функції охорони громадського порядку. А в якості демонстрації досвіду Харківщини правозахисник показав сюжет «На Харківщині нічний спокій бережуть шерифи», нещодавно знятий у с. Одринка Нововодолазької ОТГ журналістами «Вісті Ньюс».

По закінченні перегляду відбулося жваве обговорення побаченого та почутого.

Ось як про це написав циркунівський активіст Михайло Ігнатов:

«Найбільш активна частина депутатів і членів виконкому Циркунівської ради, голова Циркунівської ОТГ Сікаленко М.В. прослухали інформацію на предмет організації на території ОТГ системи, що допомагає поліції наводити лад і відповідати за внутрішній суспільний порядок у населеному пункті. Ми дізналися про те, що в деяких ОТГ, селах і селищах України для забезпечення порядку люди самоорганізовано, на засадах, що не суперечать законодавству України, створили – де громадське формування з відставних пенсіонерів системи МВС, де козацьку групу, де просто охоронне співтовариство…

Задавалися питання, одержувалися відповіді, вносились пропозиції. Отримана інформація до роздумів, обробки, а, можливо, до подальшої розробки та затвердження у всіх необхідних інстанціях.

Радує те, що тема забезпечення правопорядку в нашій ОТГ не залишається без уваги сільради і більшої частини активу ОТГ».

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ