Підтримати нас

Як впроваджується другий етап медичної реформи

Автор статті
05 червня 2020 06:00
943
Поширити:

Віднедавна жителі Херсонщини мають доступ до 27 пакетів безкоштовних медичних послуг, які гарантуються Програмою медичних гарантій (ПМГ). Вона поширюється на всі види медичної допомоги - первинну, екстрену, амбулаторно-поліклінічну, реімбурсацію лікарських засобів (“Доступні ліки”), стаціонарну, паліативну медичні допомоги та реабілітацію. 

Щоб отримати безкоштовну послугу, пацієнт повинен мати направлення від лікаря первинки (для цього спочатку потрібно укласти декларацію із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром). Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога. Екстрена медична допомога надається безкоштовно кожному і незалежно від наявності декларації

Це все результат другого етапу медичної реформи, який  почався 1 квітня 2020 року. Усі спеціалізовані заклади охорони здоров’я, а також центри екстреної медичної допомоги отримують фінансування від Національної служби здоров'я України (НСЗУ), з якою медичні установи підписують договір.

Як повідомила заступниця голови НСЗУ Наталія Рябцева, під час онлайн пресконференції, організованої Українським кризовим медіацентром, договір з НСЗУ підписали 1653 заклади спеціалізованої та екстреної медичної, з них 65 закладів - приватні.

“Для реалізації Програми медичних гарантій на 9 місяців 2020 року в державному бюджеті передбачено 72 млрд грн. Це на 20% більше за медичну субвенцію аналогічного періоду 2019 року. А фінансування за певними видами послуг більше на 70%. На 20 травня НСЗУ вже виплатила понад 9 млрд грн”, - розповіла пані Наталія..

У Херсонській області договори з НСЗУ уклали 40 спеціалізованих медичних закладів. З них – 27  отримали більше коштів за Програмою медичних гарантій, ніж торік за субвенцією. Є заклади, де різниця складає від 100 до 200 % і навіть до 900%. 

Загалом з НСЗУ уклали договори на медичне обслуговування за Програмою гарантій 79 медичних закладів регіону  (68 комунальних, 7 – ФОП, 4 – приватні). На загальну суму понад 1,8 млрд грн. Спеціалізовані медичні заклади та екстрена допомога Херсонщини за квітень-травень вже отримали від НСЗУ понад 266 тис. грн.

Як зазначила пані Наталія, медреформа - це не лише справа МОЗ, великий вплив мають керівники областей. НСЗУ платить за послуги, а власник робить стратегію свого закладу та інвестиції в нього. Організація меддопомоги області - це стратегія області.

“Водночас маємо ситуацію, коли влада певних областей не збільшила, а навпаки, зменшила підтримку медичної галузі. Попри те, що з держбюджету на Програму медичних гарантій виділено більше грошей, ніж торік на медичну субвенцію, через відсутність вкладу від місцевої влади для багатьох лікарень питання виживання стало дуже гостро”, - додала Наталія Рябцева.

Але наразі невідомо, як медична реформа буде працювати далі, бо 4 травня Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення, де вимагав невідкладно усунути помилки в  реформі. Зокрема, за його словами, через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків та закрито 332 лікарні по всій Україні. Майже 1 тис. лікарень отримає значно менше фінансування, ніж торік.

Звідки такі цифри у зверненні президента, в НСЗУ також не знають. Адже з 1653 закладів, які підписали договір з НСЗУ, 970 отримали фінансування більше, ніж за субвенцією торік. Ці додаткові кошти можуть бути спрямовані на підвищення зарплат лікарям, розвиток закладів, покращення якості медичної допомоги пацієнтам.

Голова МОЗ Максим Степанов повідомив, що не збирається згортати медичну реформу. І що МОЗ готує зміни до нормативно-правових актів, якими буде передбачено, що всі заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримують фінансування з державного бюджету не менше, ніж у 2019 році. А ось нові медичні тарифи  працюватимуть з 2021 року і будуть ґрунтуватися на ринкових зарплатах для працівників галузі та якісних стандартах надання медичних послуг. Але як будуть фінансуватимуться медичні заклади до того часу, - невідомо. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ