Підтримати нас

Як вижити, якщо ви залишилися без водопостачання, газу й електроенергії

Vgoru
Автор статті
10 квітня 2022 15:00
2,380
Поширити:

Сьогодні, на превеликий жаль, будь-хто може опинитися в ситуації, коли цілі райони міст знеструмлені, відсутні газ та вода. Люди позбавлені елементарних можливостей: приготувати їжу, помитися, зарядити телефон.

Про що можна подбати наперед

Щоб такий собі “апокаліпсіс” не заскочив зненацька, до надзвичайної ситуації можна підготуватися заздалегідь. Зробити запаси води й продуктів, які довго не псуються і швидко готуються, консерів, макаронних виробів і круп швидкого приготування. Можна придбати приладдя для приготування їжі в похідних умовах, або виготовити такі засоби власноруч.

Наприклад, зробити піч з металевої бочки за рекомендацією української жінки – дачниці, яка, до речі, впоралася з цим самостійно.


Для виготовлення такої печі, у великій залізній бочці треба зробити два отвори: один згори - для виходу полум’я, другий збоку - для дров. Вирізати отвори можна болгаркою, ножицями по металу або, якщо стінки бочки не з товстого металу, пробити їх за допомогою цвяха і молотка.
Використовувати цей прилад дуже просто

Треба покласти у бічний отвір дрова, папір, суху траву тощо і, розпаливши вогонь, поставити будь-який вогнетривкий посуд: відро з водою, каструлю чи металевий чайник. Головне - не закривати верхній отвір, щоб вогонь не згасав. За підставку можна використати решітку з гриля чи щось інше. Проте можна обійтися і без неї.

Якщо бочки під рукою у вас немає, можете зробити просту цегляну пічку ракетного типу.

Для цього знадобиться лише до 21 штуки вогнетривкої або звичайної червоної цегли і рівна ділянка з твердою основою.

Перший ряд викладається, як показано на фото. Для нього знадобиться 4 цілих і 1 половина цегли.



Другий ряд: 3 цілих і одна половинка цегли.



Третій ряд: 4 цегли.



Четвертий ряд: 4 цегли і ще одну цеглину вкласти біля вхідного отвору топки, щоб дрова з неї не випадали.



Для чотирьох рядів вистачить 17 цеглин, в деяких кресленнях використовується ще 5 ряд (21 цеглина) але принципової відмінності в цих конструкціях немає.


На цьому етапі піч готова до використання. Залишається лише встановити підставку. В топку можна закладати сухі тріски, гілки, шматочки деревини, дрова. Через деякий час після розпалювання, коли піч добре прогріється, на неї можна ставити посуд для приготування їжі.

Чим запастися та як вижити

Своїм досвідом виживання у важких умовах окупації ділиться мешканка Бучі блогерка Катерина Українцева.

Вона радить за можливістю запастися дровами чи деревним вугіллям, а також подбати про запас сірників і запальничок. Тим, хто має спиртовку, варто закупити сухий спирт. На ній можна приготувати чай чи каву. Також Катерина радить зробити невеличкий запас хліба і зберігати його в морозилці, а також закупити дріжджі. Вони можуть знадобитися одразу після відновлення газу й світла.

До цього моменту їжу доведеться готувати або на примусі, якщо він є, подбавши про запас пального, або ж на вогнищі. Для цього можна використовувати мангали, барбекю, металевий посуд, фольгу. Одноразовий посуд для їжі дозволить зекономити воду для миття. Про запас питної і технічної води теж можна подбати завчасно, придбавши великі ємності на 100-200 літрів та заповнивши водою все, що тільки можна разом із ванною.

Якщо живете поряд з приватним сектором, варто наперед домовитись з тими, хто має свердловину. Добути технічну воду можна й спустивши її з загальнобудинкової системи.

Також Катерина радить задля економії води використовувати вологі серветки й тоніки для вмивання, а щоб нормально вмитися, вона пропонує такий лайфхак від сусіда:

«Змайструвати дві опори, на які можна поставити каструлю десь на 2 літри води. Під каструлю дві середні свічки, бажано в склі і на всю ніч. На ранок будете мати 2 літри води 80°С. Зможете розбавити, цього вистачить на елементарні ранкові процедури».

Якщо в приміщенні холодно, можна швидко зігрітися за допомогою глиняного горщика з-під квітів, який має на денці отвір для води. Як і для нагріву води свічками, в каструлі, треба буде зробити невеликі підпорки, поставити одну свічу під горщик, а сам горщик перевернути догори дном. Вогник від запаленої свічки має бути спрямований на отвір у дні горщика. На отвір треба покласти шматочок фольги так, щоб трішки повітря потрапляло всередину. Горщик швидко нагріється і почне віддавати тепло.

Для того, щоб не втрачати зв'язок з близькими, варто подбати про засоби підзарядки для телефону. Можна використовувати павер-банки, акумулятори, автомобільні зарядки.

«Не витрачайте запас енергії батареї, напишіть один раз усім, коли ви будете виходити на зв'язок один раз на день і виходьте з рідними на зв'язок саме в цей час», - наголошує Катерина.

А щоб не втрачати відчуття часу, радить оновлювати батарейки в годинниках, особливо в наручних.

Від інформаційної порожнечі може врятувати звичайний радіоприймач.

«Радіо нас рятувало! Шести батарейок на великий приймач вистачило на тиждень у холоді, на вулиці. Ми ставили його у дворі й врубали на повну. На окупантів плювали, що почують гімн України та українські новини!»

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ