Підтримати нас

Як виїхати за кордон під час воєнного стану

Vgoru
Автор статті
27 жовтня 2022 09:36
3,626
Поширити:

Руйнування російським агресором українського енергетичного сектору, напевно ж, спричинить нову хвилю біженців, які шукатимуть прихистку за кордоном. Посилить міграційні настрої й заява української міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, котра днями закликала співвітчизників не повертатися додому до весни, бо зима на батьківщині може бути аж надто складною.

Тому чимало українців на тлі наближення холодної пори року задумалися про виїзд за кордон і цікавляться, що може їм перешкодити.  Нагадаємо, незважаючи на право  вільно переміщатися, не всім українцям дозволено перетинати межі країни під час воєнного стану. Про заборону для чоловіків  від 18 до 60 років, мабуть, знають усі. Але є чинні обмеження й для інших категорій. 

Скажімо, кілька місяців тому ЗМІ розтиражували сумну історію біженки, що надумала виїхати до Польщі  з неповнолітньою донькою. Зазнавши  величезних труднощів, витративши чималі гроші, вона дісталася до Львова. А там сіла на автобус до  Пшемишля. Однак  прикордонники її не пропустили. Жінка мала прострочені заборгованості за банківськими кредитами та судові рішення, що забороняють їй виїзд за кордон до погашення кредиту. Довелося повертатися додому.

«Навіть не гадала, що під час війни мене з дочкою можуть не випустити з країни через заборгованість. Витратила купу грошей, щоб дістатися до кордону, витратила свій час, а довелося повертатися» -   розповіла засмучена жінка. 

Отже, які основні перепони для виїзду за кордон? Тимчасово обмежити таке право  можуть з таких причин: 

  • володіння інформацією, що є державною таємницею; 

  • порушення кримінальної справи, засудження за вчинення кримінального правопорушення або відбування покарання; 

  • перебування під адміністративним наглядом  поліції; наявність запобіжного заходу до закінчення кримінального провадження, за умовами якого заборонено виїжджати за кордон; 

  • заборгованість за аліментами; 

  • ігнорування зобов’язань,  покладених судом; рішення суду про заборону виїзду за кордон та інші. 

Найбільша  категорія, на яку поширюється заборона  виїжджати  – військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак  і тут є чимало винятків: 

  • непридатність до військової служби; 

  • наявність трьох і більше неповнолітніх дітей, догляд за особами чи дитиною з інвалідністю

 Можуть бути й  інші причини, які постійно доповнюються. Вичерпно довідатися про них та  отримати дозвіл на перетин кордону можна у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ред. - колишньому військкоматі) 

Дізнатися про заборони перетинати кордони нашої держави для всіх категорій громадян можна декількома способами. Найнадійніший  – надіслати письмовий запит до Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України. Поштова адреса центру: вул.Володимирська,26, м.Київ, 01601. Там же можна отримати консультації про перетин кордону. 

Перевірити онлайн найбільш поширені причини відмови у перетині кордону можна на ресурсах: 

  • реєстр боржників Реєстр судових рішень; 

  • реєстр виконавчих проваджень; 

  • реєстр заборгованості з податків; 

  • реєстр  штрафів за порушення ПДР 

Студенти призовного віку, що навчаються за межами України,   можуть виїжджати за кордон на навчання. Але  повинні мати підтвердження, що навчаються на денній формі. Отже, для перетину кордону студенту треба звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишнього військкомату) за місцем обліку та отримати  запис у військово-обліковому документі про надання відстрочки від призову для навчання та дозвіл на перетин кордону від керівника центру комплектування та соціальної підтримки. 

Під час перетину кордону їм необхідно мати: 

  • документ, що надає право на перетин держкордону; 

  • документ, що підтверджує навчання в іншій країні; 

  • дозвіл на перетин кордону від керівника центру комплектування та соціальної підтримки; 

  • військово-обліковий документ із записом щодо надання відстрочки від призову.

 

Р. S. Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя і здоров’я» можна за телефонами: + 380 66 790 9021 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  

ВПО з Херсонської області у м. Вінниця, ви маєте можливість звернутися за безкоштовною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ