Підтримати нас

Як в Україні компенсуватимуть вартість зруйнованого житла

Vgoru
Автор статті
05 травня 2022 10:29
827
Поширити:

На сьогодні майже 135 тис. заявок на відшкодування пошкодженого чи зруйнованого окупантами житла надіслали українці.

Загалом це близько 9,4 млн кв. метрів квартир та будинків.

Такі дані під час дискусії, організованої виданням Commercial Property, оприлюднила глава партії Слуга народу Олена Шуляк.

«Закон про компенсацію ще не ухвалено, - сказала вона. - Але вже збираємо дані від населення. І насамперед держава збирається допомогти фізичним особам, а вже тоді працювати із бізнесом.

Деталі відшкодування втраченого житла прописані у законопроєкт №7198, його Верховна Рада ухвалила в першому читанні минулого місяця. Згідно з ним, кожен українець, нерухомість якого зазнала пошкоджень чи руйнувань, може отримати компенсацію квадратними метрами – тобто нову квартиру чи будинок.

Площа їх не може бути більшою за 150 кв. м, а вибрати житло можна буде в будь-якому регіоні країни. Перед другим читанням, за словами Олени Шуляк, максимальний метраж для приватних будинків можуть збільшити до 250 кв.

Тепер про процедуру. У кожному місті буде працювати комісія, що, власне, опікуватиметься компенсаціями. Вона збиратиме інформацію про зруйноване житло, перевірятиме документи за даними держреєстрів. А також займатиметься експертизами кожного будинку. Потім інформація надходитиме до спеціального фонду, який і буде компенсувати вартість житла.

Для цього в кожному місті сформують чергу. Першочергове право на компенсацію отримають соціально незахищені групи та учасники бойових дій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ