Підтримати нас

Як Укравтодор боровся з COVID-19

Автор статті
24 січня 2022 10:35
1,017
Поширити:

Державна аудиторська служба України, на вимогу Міжнародного валютного фонду,  оприлюднила аудит фонду боротьби з COVID-19 за минулий рік. І повідомила, що  проблемних питань знайшли на 30,1 мільярда гривень. Якщо назвати суму всіх надходжень до фонду - 78,4 млрд грн, з яких було використано 67,9 млрд грн, – то виходить, що  витрата  майже половини  коштів має «проблемні питання».

Цей сором’язливий  термін аж ніяк не відбиває всієї палітри порушень використання грошей.  Бо раніше в таких випадках казали «пропали» і всім ставало зрозуміло, що до цього причетна влада. Тепер одразу і не втямиш.

Правда,  аудиторська служба знайшла конкретну організацію – Укравтодор, який отримав найбільше коштів на боротьбу з пандемією (!) у 2020 році – 26,2 млрд грн. Не лікарні, не фармпромисловість, не виробники кисневих апаратів отримали кошти, а саме автодор. І за минулий рік служба під час тендерів Укравтодору виявила порушень законів на 7,5 млрд грн. Ось перелік їх. Змовники «не відхиляли учасників торгів, пропозиції яких не відповідали вимогам, або укладали договори, умови яких не відповідали тендерній документації та/або пропозиціям переможців тендерів». 

"Як наслідок, замовники неправомірно обрали таких учасників переможцями торгів. За такими договорами підрядні організації виконали робіт на загальну суму 7 524,4 млн грн, які замовники оплатили повністю", – йдеться у звіті.

 Держаудитслужба також  перевірила закупівлі Укравтодору і  встановила: він оплатив  завищену вартість виконаних робіт усього 7 млн грн, а також завищив їх обсяги, що були пред’явлені до оплати,   сума - 1,2 млн грн.

Також на 45,5 млн грн служба виявила невідповідність показників якості, що може свідчити про недотримання технології виконання робіт підрядниками. Перевірка закупівель встановила також, що служби автодору неправомірно обрали учасників переможцями торгів за договорами на загальну суму 529,9 млн грн.

За матеріалами перевірки  відкрили 6 кримінальних проваджень. Тобто шість на 7,5 млрд. І це за один рік.  А цікаво, якби Міжнародний валютний фонд не вимагав перевірки, чи б дізналися ми про такі шокуючі цифри?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ