Підтримати нас

Як українка підкорила любителів солодкого на Близькому Сході

Автор статті
01 червня 2016 06:33
612
Поширити:

28-річна Світлана Костюченко за два роки життя в Арабських Еміратах зуміла відкрити власний бізнес – випікає хліб, торти, тістечка. 

До переїзду в Емірати працювала у фінансовій сфері. Як вона наважитись на власну справу в іншій країні, де шукає клієнтів та яких продуктів немає в Еміратах і їх потрібно замовляти з України? Пише gazeta.ua.

"Три роки тому я працювала в Москві. З компанії мене відправили в довгострокове відрядження в Емірати. Проживши там певний час, одразу зрозуміла: це країна для власного бізнесу, – розповідає Світлана. – Ще зі школи я добре готувала. Обожнювала запах свіжої випічки, ванілі, кориці. Любила щойно спечений духмяний хліб. Це давно було моїм хобі, яке стрімко переросло в ідею створення власної пекарні".

До переїзду в Москву жінка хотіла відкрити пекарню в Києві і назвати її "Коржик". Але через роботу плани змінились. Тому, переїхавши в Арабські Емірати, одразу почала втілювати в життя свою мрію. Так з'явилась пекарня домашньої випічки Tortilla, що в перекладі з англійської означає "Коржик".

Світлана розповідає, що підприємці в ОАЕ не платять податків. Ще однією особливістю бізнесу в Еміратах є забезпечення проживанням найманого працівника, якщо він – не громадянин ОАЕ. Також йому потрібно відкрити робочу візу на два роки.

Найважчим моментом є пошук резидента. Справа в тому, що громадяни інших країн не можуть відкрити на своє ім'я бізнес в Арабських Еміратах. Тому обов'язково потрібно знайти резидента ОАЕ, який погодиться виступити спонсором. Так називають тих, на чиє ім'я відкривається бізнес або записуються будь-які документи. Потрібно бути дуже обережним при виборі резидента, а всі його вимоги узгоджувати з юристом.

"Шлях до перших моїх клієнтів пролягав через їхні шлунки, – каже Світлана Костюченко. – Я безкоштовно роздала свою першу випічку. Після того, як люди скуштували мої вироби, почалися замовлення. Потім почала діяти система "сарафанного радіо": дехто рекомендував мою випічку своїм знайомим, ті – іншим знайомим. Так поступово кількість клієнтів збільшується і до сьогодні. Я ціную кожного клієнта, тому всі мої замовлення індивідуальні. Для когось – кладу менше цукру, для когось – більше фруктів, комусь вигадую оригінальний дизайн.

В Еміратах значно більший вибір продуктів, ніж в Україні. Єдине, що привозила з дому – це грецькі горіхи, варене згущене молоко та консервовані вишні. Усі продукти здебільшого купую в супермаркетах, дещо замовляю в спеціалізованих компаніях".

Асортимент в кондитерській Світлани широкий: торти, чізкейки, пироги, пиріжки, кекси, капкейки, хліб, булочки, печиво, деякі цукерки, а також заморожені напівфабрикати (вареники, пельмені, млинці). Багато виробів зроблені на український мотив: торт Наполеон, Медовик, Сметанник, Київський торт, рогалики, солодка картопля та інші.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ