Підтримати нас

Як у Херсоні висаджували дерева

Vgoru
Автор статті
27 квітня 2022 15:30
1,657
Поширити:

Понад 100 років тому Херсон був тихим зеленим містом, яке з початком теплих днів буйно розквітало. Про це дбали місцева влада та громадськість. Так, у ті далекі часи була введена така традиція, як «День древонасаждений».

Взимку 1900 року в місцевій пресі писали, що міський голова Іван Волохін скликав спеціальну комісію, вона розглянула питання про організацію такого свята в Херсоні. Ця комісія засідала недовго, та визначила  мету заходів: «произвести посадки с воспитательной целью, при участии учащихся городских народных школ, которые ознакомились бы таким образом со способами и пользой древесных насаждений». А щоб свято запам’яталося для містян, було вирішено ще приготувати та пригостити дітей різними смаколиками. Скромний бюджет для купівлі саджанців не дозволяв купити солодощів. Тому  залучали благодійні кошти. Перший «День древонасаждений» відбувся в березні 1900 року. Погода була доволі дощовою, але це ніяк не зіпсувало свята.

У наступному році до цієї традиції приєдналися учні місцевих гімназій та інших навчальних закладів. Міська влада звернулася до лісового департаменту, щоб він підтримав ці заходи. Відповідь була доволі швидкою. Департамент виділив 56 тисяч саджанців.

А вже у 1902 році було отримано 90 тисяч саджанців: «К 9 часам утра во дворе гимназии собрались все ученики, и в 9 часов, предшествуемые собственным духовым оркестром и целым отрядом велосипедистов, двинулись с флагами в руках к месту древонасаждения. Для охранения порядка от большого наплыва публики, заинтересованной этим праздником, был сделан наряд от полиции в составе помощника пристава и четырех городовых. Несмотря на огромную толпу любопытных, родственников и знакомых, порядок был образцовый. Воодушевленная успехами предыдущих мероприятий, херсонская земская управа ходатайствовала перед городской устроительной комиссией об увеличении ассигнований на устройство последующих праздников и предложила издание за свой счет серии популярных брошюр о пользе древонасаждений, приемах посадки деревьев и ухода за ними применительно к местным климатическим условиям» (газета «ЮГ», 1902 рік).

Висаджували дерева не тільки в центрі міста, але й на його околицях. У періодиці того часу згадується про садіння на пустирях за Військовим форштадтом (нині – район Воєнки),  на берегах річок Гнилуши та Верьовчиної.  

Така традиція тривала з 1900 до 1905 року. Після революційних події 1905-1907 року  святкувати «День древонасаждений» перестали.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ