Підтримати нас

Як сигаретні технології полюють на юнацтво

Автор статті
02 червня 2020 07:00
977
Поширити:

Методи схиляння до куріння інколи нагадують передвиборчі технології політичних партій.

Найперспективніша аудиторія — люди, що вагаються, що поки не зробили остаточний вибір.  У випадку із тютюновими компаніями мова про тих, що стоять за один крок від першої сигарети. І головне завдання — трохи підштовхнути їх.

Способів зацікавити та посприяти курінню доволі багато. Головний — приваблива викладка цигарок та маніпулятивна реклама з постерами в місцях продажу сигарет. Це касові зони магазинів або окремі прилавки супермаркетів, дуже часто це кіоски, які діють як рекламні щити на перехрестях або біля зупинок громадського транспорту. Пістряві яскраві кольори спонукають перехожих кинути погляд у їх бік.

Активісти із Молодіжної ради при херсонському міському голові та Молодіжної ради при Херсонській ОДА дослідили 57 різних міських точок продажу тютюнових виробів міста. Рекламні постери цигарок вони побачили у 44 місцях реалізації товарів для куріння. Яскраву викладку зафіксували у 55 випадках, з них 33 були на рівні очей дитини:

— Навколо міських шкіл у радіусі 500 метрів або за 5 хвилин ходи розташовано багато точок продажу сигарет, — ділиться голова Молодіжної ради при Херсонській ОДА Павло Шелухін. — Усі досліджені 57 місць реалізації тютюнових виробів перебували навколо 25 шкіл Херсона, а деякі охоплювали по 2-3 навчальних заклади одночасно. Тож деяким  дітям не так просто дійти в школу та повернутися, не побачивши привабливу пачку сигарет, яка підсвічується яскравим світлом на фоні професійно створеного постеру. Дослідження стверджують, що діти та юнацтво, які бачать рекламну викладку сигарет, мають на 64% вищий ризик почати курити.

Крім цього, ризик «першої сигарети» та подальшого системного куріння значно підвищується через продаж тютюнових виробів зі смаковими додатками або ароматизаторами. Молодь їх охочіше купує через привабливий смак та умовну «легкість». Такі вироби активісти нарахували у 93% досліджених точок.

Інша «тютюнова вудка» для тих, хто вагається почати палити, — електронні сигарети та «системи нагрівання тютюну». Основними локаціями продажу цих пристроїв (разом з комплектуючими) є торгові центри та великі супермаркети міста. Через відсутність відповідного законодавчого регулювання неповнолітні можуть купити їх без перешкод. З цієї ж причини відкриття нових точок продажу супроводжується рекламою в місцевих онлайн-ресурсах.

— Відповідний Закон України, що регламентує обіг та вживання тютюнових виробів, у нас прийняли 8 років тому, — коментує Павло Шелухін. — З того часу ринок та технології серйозно змінилися, а ми все ще живемо за реаліями 2012 року. Про що ми кажемо, якщо перше місце роботи «промоутером», «мерчендайзером» або «торговим представником» молоді люди у нас з легкістю отримують у тютюнових дистриб’юторів?

При цьому, незважаючи на шалені прибутки, які конвертуються у нові технології приманювання потенційних курців, не всі цигарки на території Херсона продаються легально. За даними активістів, завжди фіксують продаж сигарет на касовому апараті та видають чек лише мережі великих супермаркетів На відміну від кіосків та невеличких магазинів, які переважно видають чеки «на вимогу». Члени Молодіжної ради провели контрольні закупки у 7 кіосках міста: у чотирьох їм взагалі не видали чек, а в інших трьох тільки після прохання. При чому в перших чотирьох кіосках навіть не фіксували продаж цигарок через касовий апарат. У невеликих магазинах ситуація трохи не ліпша, але трохи інакша:

— За нашою «інсайдерською» інформацією, різні магазинчики «біля дому», в тому числі одна з найбільших херсонських мереж, видають чеки при змішаній покупці, — розповідає Павло Шелухін. Це коли разом з цигарками купують, наприклад, продукти харчування,— А якщо купують лише цигарки, то чек, знову ж таки, дають «на вимогу». А це вже уникнення від сплати податків, і слідкувати за цим мають фіскали.

Наша мета як об’єднання молоді – створити в Херсоні умови, за яких юнацтво та молодь захищені від рекламних трюків приваблення до куріння. Мова про те, щоб молодь не хотіла пробувати курити, а відтак і купувати  тютюнові вироби чи їх замінники. Звичайно, частина змін має бути прийнята на національному рівні, зараз Парламентом розглядається комплексний антитютюновий законопроєкт №2813, який значно посилить захист від реклами сигарет та особливо нових пристроїв для куріння. Та й ми на місцях маємо проявляти ініціативу та виконувати домашнє завдання – разом з контрольними та правоохоронними органами слідкувати за виконанням чинного законодавства, спрямованого на захист здоров’я людей від шкоди тютюну та його замінників.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ