Підтримати нас

Як розпізнати фальшиві гроші

Автор статті
20 червня 2018 08:48
689
Поширити:

В Україні минулого року з обігу вилучили майже 10,5 тис. підроблених банкнот.

За даними Нацбанку, із загальної кількості вилучених банкнот 61% - купюри номіналом 500 грн, 7% - 200 грн, 17% - 100 грн, 13% - 50 грн.

Зазвичай підроблені банкноти від оригіналу відрізняються за кольором. Також вони не містять водяних знаків, оптико-змінних фарб, захисних стрічок та рельєфного зображення, передає Gazeta.ua.

Так, якщо розглядати оригінальну банкноту проти світла, ви побачите портрет історичної особистості, який повторює надруковане на лицьовій стороні купюри зображення. Крім того, там є зображення цифрового номіналу або ж графічний знак гривні.

 Справжня банкнота рельєфна на дотик.
Справжня банкнота рельєфна на дотик.

Також справжня банкнота має приховане зображення - номінал купюри, який розташований у верхньому кутку. На купюрі 500 грн зразка 2015 року оптично-змінною фарбою надрукована розгорнута книжка. Тому малюнок змінює колір і переливається під різними кутами зору.

Справжні банкноти містять захисну полімерну стрічку темно-сірого кольору. На ній можна розглянути написи з номіналом купюри і знак гривні. Крім того, є мікротексти - повторювані написи в кутку купюри, які можна розглянути за допомогою збільшувального скла.

Фахівці наголошують, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, що легко визначається на дотик.

На початок 2018-го в готівковому обігу України перебували банкноти та монети на загальну суму 361,5 млрд грн. Це на 20,5 млрд грн більше, ніж на початок 2017 року. На 1 січня 2018-го на одного мешканця України припадали 70 банкнот та 293 розмінні монети.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ