Підтримати нас

Як протидіяти незаконним обшукам у Криму – рекомендації юристів

Автор статті
01 червня 2017 13:45
628
Поширити:

У Криму від початку окупації почастішали візити силовиків у будинки активістів і журналістів, у результаті яких окупаційна влада фабрикує адміністративні та кримінальні справи проти кримчан. Мета таких візитів – "знайти" будь-які незаконні предмети і вилучити мобільні телефони, комп'ютери та іншу техніку.

Юристи Кримської правозахисної групи розробили цілу низку порад щодо дій під час проведення обшуку, пише Центр інформації про права людини.

Юристи також роз'яснюють, що в законодавстві РФ, яке зараз фактично діє на території Криму, є таке поняття як "негласне (таємне) обстеження житла", що проводиться за рішенням суду без участі особи, чиє житло потрібно обстежити. Однак такий вид обстежень у справах активістів застосовується рідко, оскільки під час його проведення не можна здійснювати вилучення будь-яких об'єктів.

Найчастіше в політичних переслідуваннях використовують "гласне обстеження житла", дозвіл на яке незаконно видають суди так званої "Республіки Крим".

Однак за змістом закону РФ "гласне обстеження житлового приміщення", на відміну від обшуку, може проводитися тільки за згодою власників квартири або будинку. При цьому силовики не мають права примушувати людей до проведення такого обстеження.

На відміну від "гласного обстеження" обшук може проводитися тільки після порушення кримінальної справи. Однак, як правило, російські силовики приходять до активістів не з обшуком, а саме з "гласним обстеженням житлового приміщення".

Фактично під виглядом "гласного обстеження житлових приміщень" російські спецслужби і силові структури проводять незаконні обшуки, після яких фабрикують кримінальні або адміністративні справи щодо кримчан.

Як зафіксувала Кримська правозахисна група, поліція і ФСБ РФ повсюди в Криму проводять такі обстеження без згоди громадян і в примусовому порядку.

Саме таке "гласне обстеження" житла, ще до порушення кримінальної справи, провели в будинку українського активіста Володимира Балуха, в результаті якого силовики "знайшли" боєприпаси, після чого сфабрикували кримінальну справу проти українця. Подібні обстеження в Криму були в будинках українських активістів Наталії Виноградової, Ігоря Мовенка, громадянського активіста Шостаковича, у будинках кримських татар Сейдамета Мустафаєва, Сейрана Салієва та інших кримчан. Майже у всіх випадках була вилучена техніка і відкриті адміністративні або кримінальні справи.

Тому кримчанам необхідно чітко розуміти, чим відрізняється від обшуку таке "гласне обстеження житла" з точки зору де-факто "чинного" на тимчасово окупованій території АР Крим законодавства Російської Федерації.

Юристи КПГ розробили рекомендації для жителів Криму з порадами про те, що необхідно робити при проведенні у вашому домі "гласного обстеження житла".

Гласне обстеження житла, на відміну від обшуку, проводиться тільки за згодою громадян і без їх примусу.

Під час обстеження житла ті, хто його проводить, не мають права без згоди власників нічого робити для пошуку документів, цінностей або будь-яких речей. Вони можуть тільки обстежити предмети, які не потрібно шукати, і які знаходяться в зоні видимості. Тобто при обстеженні житла такі дії, як зламування підлоги і стін житла, замків шаф, письмових або кухонних столів, сейфів і дверей до замкнених приміщень, пошук документів усередині незачинених шаф, письмових столів і т.п. вважаються незаконними.

Якщо під час обстеження вилучається майно, то за його результатами співробітники ФСБ РФ повинні скласти протокол гласного обстеження житла, а співробітники МВС РФ – протокол вилучення майна. При обшуку ця інформація заноситься до протоколу обшуку.

У разі, якщо при обстеженні не вилучаються будь-які предмети або документи, його результати мають бути оформлені актом гласного обстеження житла. При обшуку ця інформація заноситься в протокол обшуку.

Якщо двері в оселю громадянин не відкриває, то примусове зламування дверей при гласному обстеженні – це порушення закону. У випадку з обшуком такі дії можуть бути законними.

Юристи КПГ також підготували низку загальних рекомендацій жителям Криму.

1. Обов’язково вимагайте постанову про обшук перед початком самого обшуку, або незаконну постанову суду з дозволом на проведення обстеження.

2. Якщо у вас проводять обстеження – ви маєте право не давати згоди на такі дії, і ніхто не може вас примушувати до проведення такого обстеження.

3. Перепишіть імена і прізвища всіх, хто збирається проводити обшук або обстеження.

4. Сфотографуйте постанову про обшук, перевірте, щоб вона була складена в рамках закону. Якщо проводиться обстеження, сфотографуйте або перепишіть інформацію з постанови суду, що дозволяє таке обстеження.

5. Якщо обшук або обстеження проводиться без постанови, або постанова складена з грубими порушеннями, протестуйте проти його проведення. Оскаржіть надалі дії слідчого з цього приводу.

6. Скористайтеся допомогою адвоката.

7. Не дозволяйте силовикам проводити обшук або обстеження без вашої присутності в приміщенні.

8. Якщо поняті прийшли разом з поліцією – вимагайте їх заміни, або включення в число понятих людини, якій ви довіряєте.

9. Вимагайте пред'явлення вилучених предметів, документів і цінностей, а також внесення відомостей про це до складеного підсумкового документа обшуку або обстеження (протокол).

10. Не торкайтеся до виявлених під час обшуку або обстеження предметів і документів, не давайте пояснень про ці предмети.

11. Якщо вилучені речі і документи вам незнайомі, обов'язково вкажіть це в підсумковому документі, складеному за результатами обшуку або обстеження (протоколі).

12. Усі виявлені під час обшуку або обстеження порушення обов'язково опишіть у протоколі (акті гласного обстеження житла).

13. Вимагайте собі копію підсумкового документа, складеного за результатами обшуку або обстеження (протоколу).

14. Ретельно звіряйте копію підсумкового документа обшуку або обстеження (протоколу) обшуку або акта обстеження зі змістом його першого примірника.

15. Оскаржіть незаконні дії силовиків у судах.

16. У разі незаконних дій влади звертайтеся за безоплатною правовою допомогою до правозахисних та громадських організацій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ