Підтримати нас

Як працюють перші офіцери громад

Автор статті
13 вересня 2019 12:00
1,302
Поширити:

Переважна кількість офіцерів поліції «нового формату», тобто офіцерів громад - колишні дільничні. Що саме змінилося в їх роботі крім назви, ми запитали в офіцера Миколаївської ОТГ Віталія Лозового.

Бо знайти його контакти виявилося дуже просто - він розмістив номер службового телефону прямо на обкладинці службової сторінки у Фейсбуці.

Нагадаємо, перші 33 офіцери громад уже понад три місяці обслуговують 21 об'єднану територіальну громаду Дніпропетровщини.

У 13 громадах працює по одному офіцеру, чотири ОТГ (Васильківську, Піщанську, Томаківську, Царичанську) обслуговують три офіцери, в інших - по два.

Щоб висвітлювати роботу нових дільничних, Національна поліція створила у Фейсбук спеціальну сторінку, яка так і називається, Поліцейський офіцер громади в Дніпропетровській області, з гаслом: «Я тут, щоб оберігати». На сторінці публікують різноманітні відгуки про роботу офіцерів, починаючи з офіційних заяв керівників різних структур, публікацій у ЗМІ, до постів місцевих мешканців.

Зокрема, як пише вчителька ‎ Калинівської школи Гречаноподівської ОТГ Ольга Ініна‎: «5 вересня 2019 року для учнів школи проведено зустріч #ЯМАЮПРАВО#, на яку  запросили  поліцейського громади О.Ю.Подтергера… Досить жваво учні обговорювали   дотримання правил дорожнього руху, їзди на велосипеді, поведінки під час перебування у громадських місцях тощо».

Або, як у сюжеті відділу комунікації поліції Дніпропетровської області розповідають, що люди з вдячністю відгукуються про роботу поліцейських офіцерів громад. 

Але чим саме займаються офіцери,  які їх «рутинні справи», краще дізнаватися з інших сторінок. Як, скажімо,  зі сторінки Поліцейський офіцер Миколаївської громади в Дніпропетровській області.

У цьому ОТГ працює Віталій Лозовий. Нацполіція передала йому в користування автомобіль та зброю.  Разом із транспортом полісмен отримав бензопилу, пневматичні ножиці, пускові проводи, боді камеру, планшет для отримання викликів від громадян, бронежилет, аптечку першої медичної допомоги, набір інструментів.

А громада влаштувала гучне свято на честь його призначення. Спочатку в приміщенні Миколаївського сільського будинку культури його урочисто привітали та представили населенню ОТГ. А потім - вручили ключі від нової поліцейської станції та доручили її офіційно відкрити.

Він створив сторінку у ФБ зі своїми контактами і майже щодня звітує там про свою роботу. Наприклад, житель с. Миколаївка поскаржився, що на кладовищі по вул. Вокзальна викрали металеві стовпчики зі стола та лавочки. Офіцер громади обслідував місце крадіжки і знайшов злочинця.

Або як мешканку с. Васильківське оштрафовано за  виготовлення самогону, а самогонний апарат - конфісковано.

А громадянку с. Маломиколаївки притягнуто до відповідальності за статтею 154 Кодексу про адмінправопорушення: «Порушення правил тримання собак і котів». Бо люди скаржилися на її пса, який бігав по вулиці та кидався на дітей.

До нового призначення Віталій Лозовий декілька років працював   дільничним. Коли ми запитали його, що ж змінилося у його роботі, він відповів із веселою посмішкою: «Я тепер «чотири в одному». Тобто, у офіцера громади залишилися всі його попередні завдання  дільничного офіцера. Але тепер він має ще  й виконувати функцію патрульних копів (саме тому авто полісмена укомплектовано бензопилою, пневмоножицями та аптечкою - для допомоги постраждалим в аварії), вирішувати питання дозволів на зброю, та додалися повноваження ювенальної превенції - робота з дітьми.

Наприклад,   як розповів Віталій Лозовий, зараз вирішується питання щодо долі дітей з однієї неблагополучної родини. Батьки працюють на місцевій птахофабриці, але дуже зловживають спиртним.  З ними не  раз розмовляли і наодинці, і разом з колективом, керівництвом птахофабрики, і вони обіцяли виправитися. Але діти у школу  1 вересня не прийшли. Приїхали до них додому, а батьки - п’яні, малеча голодна, усі в лишаях. Тож дітей забрали до лікарні, а батьків попередили - якщо не пройдуть лікування, не закодуються і не нададуть довідки про це -  позбавлять батьківських прав.

Роботи -  багато. Адже офіцер сам-один обслуговує 11 населених пунктів, 6 800 жителів ОТГ. А незабаром до громади приєднається ще й Дмитрівка Петропавлівського району, це ще 6 сіл та понад 3 тисячі населення. Самотужки впоратися зі всіма завданнями просто нереально.

Віталій Лозовий каже, що одному, дійсно, дуже важко, але люди йому допомагають. Ось днями двом мешканцям громади грамоти вручив - за допомогу у боротьбі з браконьєрами, які лебедів стріляли. Разом із місцевими рибалками та мисливцями  нічні рейди проводять на водоймах. Зокрема, на річці Самара, у районі Петрівського мосту, у червні врятували таким чином трьох лебедят - заплуталися в рибальській сітці та ледь не загинули. Пташенят звільнили й відпустили на волю.

Але качка-нирок, яка теж заплуталася поряд, на жаль, загинула. Коли встановлюють факт браконьєрства, викликають рибну інспекцію (базується в Новомосковську), то вони приїжджають і складають акти, бо таких повноважень у офіцера громади немає.  У тому випадку, коли лебеді ледь не загинули, браконьєром виявився житель м. Першотравенськ.

Також дуже допомагають працівники сільради. Зокрема, працюють із неблагополучними родинами разом з соціальними службами,   з учителями проводять у школах роз’яснювальну роботу, а за благоустроєм (щоб, наприклад, сміття коло домівок не було, щоб бур’ян косили) наглядають разом зі спеціалістами відділу земельних відносин місцевого виконкому.

Ну а коли так трапляється, що одночасно надходить повідомлення про правопорушення, чи про домашнє насильство з різних куточків громади, то на допомогу приїздять колеги з районного відділку поліції, тож офіцер громади їде на один виклик, а на інший рушає група швидкого реагування.  

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ