Підтримати нас

Як подолати стигматизацію. У Херсоні представили фотопроект «Сонячні діти». ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
14 березня 2016 17:07
1,051
Поширити:

У виставковій залі Херсонської обласної організації Національної спілки художників України відкрилася виставка фотографій, зроблених членом Національної спілки фотохудожників України Олександром Андрющенком у рамках його фотопроекту «Сонячні діти».

«Минулого року до мене звернулася голова громадської організації «Сонячні діти Херсонщини» Ірина Ханікова і запропонувала зробити благодійну фотосесію для дітей з синдром Дауна. І у мене виникла ідея зробити цей фотопроект. Частину знімків я робив у своїй студії, а частину – на природі», - розповідає Олександр Андрющенко.

На відкритті виставки були присутні герої фоторобіт херсонського майстра та їх батьки. Діти дуже жваво і емоційно реагували коли впізнавали себе на фото, раділи.  

За словами голови громадської організації «Сонячні діти Херсонщини» Ірини Ханікової, для неї найголовніша мета цього проекту – подолання стигматизації «сонячних дітей», сприяння їх інтеграції у суспільство. Вона і Олександр Андрющенко зазначили, що фотопроект «Сонячні діти» буде продовжуватися. У планах – нові фотосесії і виставки. Так, нещодавно фотомайстра запросили представити свій незвичайний і вкрай суспільно важливий проект у Києві.

А у найближчих планах – участь у флешмобі, який пройде у Херсоні 21 березня, у Міжнародний день «сонячних дітей». Як розповіла Ірина Ханікова, у заході візьмуть участь студенти херсонських вишів. Головним аксесуаром на флешмобі будуть «сонячні» шкарпетки – своєрідний символ, який об’єднує людей з синдромом Дауна та їх близьких.

Нагадаємо, «сонячними» називають дітей із синдромом Дауна. Синдром Дауна - це результат хромосомного розладу, зазвичай виявляється в появі зайвої хромосоми в кожній клітині тіла дитини. Статистика показує, що на 800 здорових дітей народжується 1 дитина з синдромом Дауна. Ця патологія викликає деяке відставання у фізичному і розумовому розвитку. Цього не можна запобігти і не можна вилікувати. Але можна допомогти такій дитині інтегруватися в соціум.

«Загалом, після роботи над цим проектом я зовсім інакше почав ставитися до людей з синдромом Дауна, до інвалідів: усі вони люди і всі хочуть бути щасливими. А щастя без адаптації у суспільстві просто неможливе», - сказав Олександр Андрющенко про своє головне досягнення під час роботи над проектом.

${gallery:d459aa82ecf85e2ddb55735c93d0695f}

 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ