Підтримати нас

Як подати заявку через електронну платформу “Громадський Проект Херсон”

Автор статті
12 липня 2020 06:00
1,193
Поширити:

До завершення подачі заявок на участь у Громадському бюджеті Херсона залишилося лише 2 тижні. Цього року всі проєкти подаються виключно через електронну платформу “Громадський Проект Херсон”.

Нагадуємо, конкурс ідей для покращення життя в місті проходить у Херсоні вже вдруге, й проєкти-переможці реалізуються коштом місцевого бюджету. Цьогоріч прийом заявок стартував 15 червня і триватиме до 29 липня (включно).

Якщо у вас виникли труднощі, пропонуємо вам покрокову інструкцію.

Як увійти до платформи “Громадський Проект Херсон”

Реєстрація, або вхід на Платформу можна здійснити через BankID та через Національний банк України.  Ідентифікація через серію та номер паспорта, яка знаходиться зліва, на жаль, не працює.

Що таке BankID?

BankID – це спосіб електронної автентифікації громадян за допомогою їхніх даних у банку, де вони обслуговуються.

Тобто, якщо маєте рахунки в ПриватБанку, monobankу, Банку Південний та КонкордБанку, система з вашого дозволу, через спеціальну захищену платформу, завантажить ваші дані. 

Наприклад, у випадку з ПриватБанком, вам необхідно мати доступ до Приват24 – логін і пароль від кабінету, через monobank можна зайти за допомогою QR-коду. У цьому ж розділі можна ідентифікуватися, використавши електронного цифрового підпису (ЕЦП), або IDcard.

Процес подачі проєкту

Натиснувши у верхньому меню “Подати проєкт”, ви потрапите на сторінку електронної форми, яку необхідно заповнити.

Всі пункти, позначені червоною зірочкою, обов'язкові для заповнення.

 Заповнення Форми на прикладі торішнього проєкту

Назва проєкту має складати не більше 100 символів, але, як показала практика минулого року,  краще сприймаються назви з 2-3 слів.

Короткий опис проєкту - описати у 2-3 речення головну суть. Всі деталі викладаються у файлі “Форма проєкту”, який можна завантажити за посиланням: https://kherson.pb.org.ua/help/forms. Його необхідно буде завантажити в кінці цієї електронної форми.

Категорія проєкту та Район (де буде реалізована ваша ідея) обирається з наведених у списку варіантів, що випадають.

Адреса об'єкту - це адреса місця, де пропонуєте реалізувати ваш проєкт. Треба ввести дані у такому порядку: вулиця, номер будинку, район, місто, область, країна. Без зазначення слів: вулиця, будинок, місто, але обов'язково через кому. Якщо така адреса є у базі, Платформа покаже вам її, якщо немає, то вказуйте лише вулицю без зазначення конкретного номера будинку.

Приклад того, коли номера будинку немає у базі. Платформа показує лише назву вулиці, її і обираєте.

Коли на цій сторінці все заповнено натискаєте, “Продовжити”, щоб перейти на наступну сторінку Форми.

Також можна натиснути “Зберегти як чернетку” і продовжити заповнювати форму пізніше.

На наступній сторінці треба вибрати Тип проєкту: великий, або малий.

У пункті  Бюджет вказується лише загальна сума. А вже у Розрахунок бюджету: завантажується розгорнутий бюджет окремим файлом у форматі pdf або excel.

Очікуваний термін реалізації проєкту - 12 (місяців). Термін однаковий для всіх проєктів, незалежно від реального терміну реалізації.

Пункт Завантажити фото, креслення, схеми не є обов'язковим. Але це ті візуальні дані вашого проєкту, які херсонці бачитимуть на Платформі. Їх наявність може зацікавити мешканців і спонукати проголосувати саме за вашу ідею.  Це можуть бути фото “до” реалізації проєкту, креслення, знімки з супутника  місцевості, де буде розташований проєкт (наприклад, ігровий майданчик), схеми майбутнього проєкту і тд.

Завантажити можна декілька файлів у форматі  jpg. Кожен файл повинен бути розміром не більше 10 Мб, загальний розмір усіх файлів не має перевищувати 100 Мб. Такі ж обмеження і у полі Завантажити інші документи - сюди ви завантажуєте “Форму проєкту”  у pdf-форматі.

Експертна оцінка автора: автор завантажує файл у pdf, або jpeg форматі, де  описує в довільній формі, чому його ідея є важливою і потрібною, що її реалізація змінить у місті. За наявності сюди можна додати документацію. 

За бажанням, автор проєкту можете створити в Фейсбуці “фан-групу”, де ознайомить херсонців зі своєю пропозицією, розповідатиме про перебіг Громадського бюджету, агітувати голосувати за свою ідею, а потім, у разі перемоги, показувати процес реалізації.

У поле Facebook-група проєкту можна вставити посилання на цю групу.

Попередження: це має бути саме група, не сторінка автора і не публічна сторінка.

У Відеофайли можна додати лише посилання на відео, які попередньо необхідно завантажити на ютуб канал або інший сервіс.

У кінці можна натиснути кнопку “Назад”, щоб повернутися на попередню сторінку Форми і перевірити, чи все правильно.  Також “Зберегти як чернетку”, або “Подати”.

Коли натискаєте “Подати”, проєкт надсилається на модерацію і через деякий час буде доступний на Платформі.

Збір підписів для підтримки

Цього року не потрібно збирати підписи на підтримку проєкту до його подачі. Тепер, щоб проєкт допустили до участі, протягом 7 днів після оприлюднення його модераторами на Платформі, містяни, які підтримують його реалізацію, мають проголосувати онлайн. Малі проєкти (до 250 тис. грн)  повинні набрати не менше 15 електронних підписів, а великі (до 1,5 млн грн) - не менше 50. Останній день підтримки для проєктів, які подали 29 липня, закінчується 5 серпня 2020 року.

Порада: перед тим, як подати, домовтеся з людьми заздалегідь, щоб, як тільки проєкт з'явиться на Платформі, вони одразу підписались за нього.

Щоб підтримати проєкт електронним підписом необхідно увійти на Е-сервіс одним із двох способів:

  • за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).
  • через BankID таких банків, як Монобанк, ПриватБанк, А-Банк і КонкордБанк.

Далі треба натиснути у верхньому правому куті “Проекти” - “Громадський бюджет 2020” та обрати проєкт, за який ви б хотіли підписатися.

Зайти на сторінку проєкту та натиснути на кнопку “Підписатись”.

Електронний цифровий підпис можна оформити у відділеннях ПриватБанку, або навіть через Приват24, або у іншому акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК).

Для використання ЕЦП необхідно встановити доповнення BankID CryptoPlugin у браузері Google Chromi. Після чого вам треба завантажити з комп’ютера ваш ключ та вказати пароль, який ви отримали під час реєстрації ключа.

${gallery:298468dbd03e5a518d3b532cf72b235d}

Автор проєкту може ознайомитися із перебігом та результатами отримання підтримки через особистий кабінет.

Яку інформацію можна отримати на платформі

На головній сторінці (у верхньому правому куті) у вкладці «Проекти»  можна переглянути  як всі проєкти, що вже подали цього року, так і минулих років: їх опис, бюджет, фотографії до проєкту. Є групування проєктів за розміром бюджету, районом, категорією  та іншими критеріями.

У вкладці «Про проект» можна дізнатися загальну інформацію: що таке громадський бюджет, всі дати етапів розгляду, які проєкти можуть бути подані та загальні дані про те, як подати проєкт та як за нього проголосувати. А також інформація, у яких країнах ще реалізується громадський бюджет.

Також на платформі є підтримка («Контакти»), де можна залишити відгук, або поставити питання щодо роботи системи, або, якщо виникли якісь проблеми, наприклад, з голосуванням.

У розділі «Допомога» є всі документи: нормативно-правова база, правила участі, інструкції та бланки для подання проєкту.

Отже, не зволікайте! До завершення подачі проєктів залишилося лише 2 тижні. Дотримуйтеся вищеописаного алгоритму і читайте "поради" самої Платформи.  Зробимо Херсон кращим містом!

*Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2020 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газети "Вгору" за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ