Підтримати нас

Як навчитися грати на фортепіано?

Vgoru
Автор статті
10 лютого 2021 11:11
3,280
Поширити:

Гра на фортепіано - заповітна мрія багатьох дорослих та дітей з усього світу. Популярність цього музичного інструменту завжди була і залишатиметься на високому рівні. Майстерне виконання композицій - це шанс розпочати серйозну кар'єру піаніста. Опанувавши фортепіано, можна грати у складі камерного ансамблю або оркестру, акомпанувати одному чи декільком виконавцям, зрештою - виступати самостійно. А надалі - стати композитором або заснувати власний музичний гурт.

Навчатися мистецтву фортепіанної гри корисно у будь-якому віці. Для дітей це шлях до повноцінної музичної освіти та професійної реалізації. Гра на піаніно може стати і гарним захопленням. Зазвичай дорослі вчаться грати для душі. Музика допомагає передати почуття, переживання та емоції, які не можна висловити простими словами. Психологи вважають, що взаємодія з музичним інструментом сприяє налаштуванню на позитивний лад, знаходженню гармонії з собою.

Проведення часу за фортепіано не втратило своєї актуальності. У багатьох піаніно асоціюється з класикою. Проте можна навчитися виконувати будь-яку улюблену пісню.

Які існують методи навчання фортепіанному мистецтву? Яку ефективність дає кожен з них?

Не тільки професійному піаністу, а й аматору потрібно пройти довгий і складний шлях навчання. Перш ніж вступити до музичної школи чи академії, учневі належить засвоїти ази та відпрацювати основні навички.

Способи опанування будь-якого музичного інструмента поділяються на самостійні та за участі педагога. Розглянемо основні з них:

  • Репетитор з гри на піаніно. Цей метод вважається найбільш продуктивним. Та все залежить від професіоналізму учителя, наполегливості і старанної праці учня. Заняття з приватним викладачем дають найбільшу свободу – можливість самостійно створювати і корегувати програму, змінювати графік занять та інші умови. Такі уроки можуть стати потужним джерелом мотивації.

  • Заняття з викладачем приватної школи чи студії. Цей формат навчання має свої особливості. Свобода вибору учня дещо обмежується умовами, які диктує школа. До того ж займатися з педагогом можна індивідуально або у складі невеликої групи, що підходить далеко не всім. Уроки мають переважно курсовий характер, тобто обмежені рамками часу і визначеної програми.

  • Навчання у загальній музичній школі чи училищі. Тут діють правила пересічної школи. Щоправда, учнів значно менше, ніж у звичайних класах. Та все одно учителю важко приділити достатньо уваги кожному окремо – і це найбільший недолік.

  • Відеоуроки та спеціалізовані сайти. Можна замовити платний курс із серії занять – для початківців або  досвідчених. Спеціальні сайти містять комплексний матеріал – підручники, схеми нот, відео.

  • Самовчителі і підручники – як правило, неповний матеріал, що не супроводжується відео. Цей спосіб під силу учням із досвідом.

Чому репетитор з гри на фортепіано – швидший та надійніший спосіб, ніж самостійне навчання?

Гра на піаніно потребує чималого спектру навичок, які потрібно засвоїти правильно та довести до автоматизму. Це скоординована робота всіх пальців обох рук і ноги. Особливо на початковому етапі освоєння інструмента важливо, аби кожен рух контролював професійний педагог. Такий підхід допоможе уникнути багатьох помилок та дозволить швидше перейти на вищий рівень.

Досвідчений репетитор в Херсоні спочатку протестує учня на якість музичного слуху, розвиток загальних здібностей, необхідних для навчання музиці. Узгодивши з клієнтом мету занять, педагог розробляє навчальну програму, спеціально адаптовану до його мети і навичок. Зазвичай нецікаву теорію, що включає будову фортепіано, сольфеджіо та багато іншого, викладач намагається подавати у тісному зв’язку з практикою.

Для фортепіанної гри необхідною умовою є знання нотної грамоти. Вивчити та практикувати ноти без репетитора досить складно. Спочатку їх вчать поодинці, потім – об’єднують у музичний такт, фразу, а далі – у повноцінний текст. З професійним репетитором це реально зробити за кілька тижнів, навіть якщо починаєте навчання з нуля.

Вартість занять залежить від професійного рівня і досвіду педагога, мети викладання і відповідно складності програми, а також міста. Так, уроки в столиці обійдуться на 200-300 грн дорожче, ніж у районному центрі. Репетитори гри на фортепіано в середньому пропонують 200-500 грн/год. Можливі заняття онлайн, які зазвичай коштують дещо дешевше, – 150-400 грн/год.

Визначальними особливостями навчання з учителем також є:

  • індивідуальний підхід до потреб учня;

  • професійне відпрацювання звукорядів та арпеджіо;

  • сучасні та дієві методики навчання;

  • запорука хорошої мотивації;

  • комфортні умови та зручний графік занять

Фортепіано – це нова й захоплива сторінка нашого життя!

Віртуозна гра на цьому музичному інструменті варта багатьох труднощів, які доведеться подолати під час навчання. Адже це не лише корисне хобі та можливість творчого самовираження. Для дітей це сходинка до серйозної музичної кар’єри, для дорослих – нагода здійснити давню мрію і втілити свої духовні потреби.

Найдієвіший спосіб опанувати майстерну гру – репетитор. Піаніно у кожному відкриває нові творчі грані. Гра – це лише відпрацьовування звукорядів, етюдів і вправ, це – саморозвиток.

Тож не втрачайте часу та знайдіть репетитора, який допоможе швидко й ефективно освоїти фортепіано!

Текст підготував репетитор гри на фортепіано Володимир М.

Знайти репетитора по фото і відгукам можна на: https://buki.com.ua/

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ