Підтримати нас

Як на Херсонщині під час карантину працювала мережа гарячих ліній

Автор статті
27 серпня 2020 12:00
816
Поширити:

У березні 2020 року в умовах карантину та обмеженого очного спілкування представниці/ки різних громадських організацій  Херсонщини почали отримувати сигнали  про різноманітні ситуації домашнього насильства, яких стало значно більше, ніж це було до карантину.

Крім того, херсонці та херсонки скаржилися, що з’явилися певні труднощі з оформленням документів і навіть те, що дехто втрачає роботу.

До організацій почали надходити запити на консультацію: люди питали, як треба діяти в тих чи інших складних життєвих ситуаціях. Ставало очевидним, що важливо щось робити, щоб зменшувати негативні прояви карантину та надавати допомогу і підтримку в першу чергу, звісно, жінкам та дітям, які завжди були вразливими групами населення.

Як розповідає координаторка Південного Міжрегіонального ресурсного  центру з розвитку потенціалу жіночих організацій Наталі Дорофєєва, між організаціями почалося обговорення можливих кроків та діяльностей щодо реагування на виклики, спричинені  коронавірусною інфекцією.

Наталі Дорофєєва: “Тож була створена неформальна мережа громадських організацій, що почали роботу телефонних гарячих ліній для консультування жінок, які потрапили в складні життєві обставини у зв’язку з карантином, зазнають домашнього насильства та  мають обмежений доступ до соціальних послуг. Це одинокі матері та батьки, які виховують дітей без сторонньої допомоги, а також інші вразливі групи жінок та їх сім’ї”.

Загалом мережа включила вісім  організацій з Херсона та Херсонської області: 

  • Громадська організація “Громадський центр “Нова генерація”
  • Громадська організація Херсонський обласний центр «Успішна жінка», Херсон
  • Благодійна організація Фонд громади міста Гола Пристань «Свята Ольга»
  • Громадська організація «Усі свої», Скадовськ
  • Громадська організація «Інформаційний правозахисний центр «Едельвейс», Чаплинка
  • Громадська організація «Перспектива», Нова Каховка
  • Громадська організація «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір», Херсон
  • Благодійна організація "Фонд милосердя та здоров'я", Херсон.

Фото зі сторінки ГО  “Громадський центр “Нова генерація” у Фейсбуці

Телефонне консультування було підтримане проєктом «Жінки України: залучені, спроможні, незламні» на базі Південного Міжрегіонального ресурсного  центру з розвитку потенціалу жіночих організацій, який створено громадською організацією «Громадський центр «Нова генерація».Цей проєкт  впроваджується  за фінансової підтримки уряду Канади, наданого Міністерством закордонних справ Канади.

Робота гарячих телефонних ліній у Херсонській області розпочалась з 15 квітня. Херсонці отримали можливість звертатися за наступними консультаціями:

  • інформаційні та юридичні консультації жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей або з питань загрози вчинення такого насильства;
  • психологічна допомога потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, дітям.

Види послуг, які надавалися консультантами:

  • Інформаційні послуги (надання достовірної інформації про важливість дотримання методів і рекомендацій МОЗ під час карантину); інформація про  місця/телефони отримання необхідної допомоги (можливість перенаправлення);
  • Соціальні послуги (вивчення потреб та створення бази даних потреб для онлайн платформи; передача запитів до антикризового центру; співпраця з управлінням соціального захисту на містах); участь в ефективному розподілі гуманітарної допомоги.
  • Психологічна підтримка;
  • Комунікаційні послуги, посередництво між владою і громадою.

Отже, активісти “запустили” вісім ліній, на які можна було телефонувати. Чотири телефонні номери були передбачені для психологічної підтримки та супроводу, ще чотири - для надання юридичних консультацій.

“З 15 квітня по 15 липня на телефонні гарячі лінії надійшло 317 дзвінків та запитів на консультації. Серед них 256 - це унікальні клієнти. Від жінок надійшло 75 % всіх дзвінків, від чоловіків - 25 %. Найбільше дзвінків отримали  з Херсона (111, це 43 % всіх дзвінків), Голопристанський район - 48 дзвінків (це майже 20 %), Скадовський район - 30   (майже 12%), Чаплинський район - 17 (майже 7%). У цих районах працювали консультанти з місцевих організацій, які систематично розповсюджували інформацію, а самих їх добре знають місцеві, тому вони мають неабияку довіру в громадах”, - проінформувала Наталі Дорофєєва.

Щодо тематики дзвінків, то, як зазначає громадська діячка, близько 40 % всіх консультацій стосувались питань, пов'язаних із негативним впливом карантинних обмежень на життя людини. Це, зокрема, порядок дій у ситуаціях домашнього насильства (22% всіх консультацій). Коли є тривожний стан та інші питання психологічного характеру (8% всіх консультацій), юридичні питання з приводу втрати або збережння роботи через карантинні заходи (7% усіх консультацій).Близько 40% дзвінків від жителів області стосувалися питань юридичних консультацій щодо оформлення документів, порядку дій у подібних ситуаціях.

Тепер, підбиває підсумок Наталі, мережа неформальна, проте відбуваються перемовини, щоб оформити мережу гарячих ліній та отримати підтримку в її організаційному розвитку. Робота щодо підтримки діяльності мережі продовжується.

ПСИХОЛОГИ: Оксана +38 066 758 96 61, Вікторія +38 066 492 46 37, Анастасія +38 095 927 28 07, Дар`я +38 066 622 85 32.

ЮРИСТИ: Сергій +38 099 468 38 48, Олена +38 066 790 90 21, Олеся +38 099 349 71 45, Віра +38 099 349 71 43.

Усі ці місяці консультанти працювали за графіком: у робочі дні з 9 до 17.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ