Підтримати нас

Як молодь допомагає поліції

Автор статті
15 травня 2020 09:00
742
Поширити:

Як молодь може протидіяти булінгу, боротись з незаконним продажем алкоголю, тютюну та рекламою наркотиків? Знають та вміють у Молодіжно патріотично-правовому русі «ХОМА» на Хмельниччині. 

Більше чотирьох років тому був створений унікальний молодіжний патріотично-правовий рух «ХОМА», діяльність якого поширюється на територію Хмельницької області.

Про те, як виникла ідея створення такого руху, та про співпрацю поліції області і молоді дізнавалася координаторка проєкту «Шерифи для нових громад» у Хмельницькій області Вікторія Ільчишена.

На фото зліва Ренана Бас.

Я з 14 років є членом Городоцького осередку «ХОМА». Мені приємно, що завдяки участі в русі «ХОМА» я більше дізналася про роботу поліції, беру участь у різних акціях, які дають можливість пропагувати одноліткам, що здоровий спосіб життя та правосвідомість це основні наші цінності. Після навчання хочу служити в поліції. Ще до введення карантину по всій території України учні Городоцького ліцею № 1 та «ХОМівці» Городоцького району долучилися до безстрокової акції «Бандеролька дружби». Збираємо бандерольки з дитячим одягом, іграшками, канцелярією та іншими приємними чи корисними дрібничками і передати її до поліції. «Бандерольки дружби» отримають вихованці сиротинців, спецзакладів для дітей з особливими потребами, багатодітних малозабезпечених сімей. Ми сподіваємося, що ці бандерольки стануть приводом несподіванки, радості, усмішок та доброти для тих діток, які дійсно цього потребують. Дякуємо усім, хто долучилися до акції! Просимо бажаючих долучитися також!», - розповідає Рената Бас, учениця 11-класу Городоцького ліцею № 1.

Модіжний патріотично-правовий рух «ХОМА» створили у березні 2016 року. У нього - 9 партнерів, серед яких бібліотеки, навчальні заклади та інші організації. В русі понад 400 юних учасників практично в усіх районах області, які стали активними помічниками поліцейських, а чимало з них уже вступили до відомчих навчальних закладів або до правоохоронних органів.

Головна мета «ХОМА» - виховання на засадах національної гідності, високої самосвідомості, та активної громадянської позиції, здорового способу життя.

Членами руху стають ті школярі, які активні та цікавляться правом. У колективах вони стають лідерами думок, пропагують правопорядок, організовують тематичні заходи.

«Ідея створення такого руху виникла в працівників Головного управління Нацполіції Хмельницької області після Революції Гідності, коли реформувалися служби в справах дітей в ювенальну превенцію, коли поліція вже не зосереджувалася на каральних функціях, а на сервісних послугах. Потрібно було активізувати молодь та налагодити з ними співпрацю» - розповів Сергій Цимбалюк, начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Хмельницькій області.

Сьогодні в Хмельницькій області понад 20 осередків «хомівців». У деяких районах їх по кілька: у Кам’янець-Подільському районі -3, у Хмельницькому – 2.

Члени Кам’янець-Подільського осередку завітали в День Святого Миколая з подарунками до Кам'янець-Подільського обласного дитячого спеціалізованого санаторію.

«Наш Кам’янець-Подільський осередок визнаний у 2018 році одним із найактивніших в області. Ми постійно проводимо спільно з дітьми-членами осередку багато цікавих заходів зокрема: акції та челенджі щодо протидії булінгу «Стоп булінг», щодо боротьби з написами, які рекламують чати та канали з продажу наркотиків «Мій вибір життя без наркотиків», щодо запобігання дитячому травматизму на дорозі «Світловідбивач потрібен усім» та «Права та обов’язки пасажирів та пішоходів», щодо боротьби з продажем алкоголю та тютюну неповнолітнім «Відповідальність починається з мене», щодо застереження мешканців міста від шахрайських схем «Обережно шахраї!», лекції в навчальних закладах на різну тематику: «Правила дорожнього руху», «Правила поведінки: коли ти сам удома, загубився, з безпритульними тваринами, з вибухонебезпечними предметами, з незнайомцями, на водоймі, на кризі», «Наркотики та наслідки їх вживання», «Булінг: поняття, причини, наслідки», «Відповідальність неповнолітніх», «Я маю право», залучаємо учасників руху до відзначення державних свят, влаштовуємо благодійні акції - збираємо продукти для самотніх людей похилого віку, подарунків для дитячих будинків, допомагаємо громадським організаціям, які опікуються долею безпритульних тварин. Крім того проводимо весело і вільний час, організовуючи яскраві флешмоби, які пропагують здоровий спосіб життя, влаштовуємо літературні читання, подорожуємо», - розповідає кураторка Кам’янець-Подільського осередку, інспекторка з ювенальної превенції сектору превенції Кам’янець-Подільського відділу поліції Роксолана Семірякова.

Рухівці Кам’янець-Подільського осередку проводять лекції в навчальних закладах міста до Всеукраїнської акції #16ДнівПротиНасильства.

Учасники Кам'янець-Подільського осередку молодіжного патріотично-правового руху «ХОМА» провели акцію, спрямовану на боротьбу з курінням та пропаганду здорового способу життя. Кожен цього дня міг обміняти сигарети на яблуко.

Учасниками руху можуть бути діти від 14 та молодь до 35 років. Вони подають заяву, яку розглядають, складається присяга. Після цього член руху отримує форму (футболка і бейсболка блакитного кольору з емблемою руху) і стає повноцінним членом «Хоми».

Спільно із координатором Кам’янець-Подільського осередку, інспектором ювенальної превенції сектору превенції Кам’янець-Подільського відділу поліції Роксоланою Семіряковою «хомівці» продовжують боротьбу з написами які рекламують продаж наркотиків.

Кожен осередок координує працівник ювенальної превенції разом із працівником сфери освіти чи культури та командиром або лідером місцевого осередку. У громадах осередки працюють автономно та самостійно визначають напрямок заходів, який є актуальним для їх громади.

«Окрім різних заходів, проводимо щорічний звітний концерт до річниці створення руху. Кожен осередок презентує свою діяльність. Це може бути пісня, стартап чи щось інше. Ми даємо дітям можливість самим приймати рішення. Також цікавим є проведення змагання з КВН серед учасників осередків на різну тематику: здоровий спосіб життя, молодь за правосвідомість та інше», - поділився Сергій Цимбалюк.

Сьогодні під час карантину поліція Хмельницької області публікує матеріали, що надходять від осередків активної молоді «ХОМА», зокрема, як проводити карантин і поширює їх на Хмельницьку область. Публікації розміщуються у соціальній мережі фейсбук - фейсбук (Поліція Хмельницької області, Ювенальна Превенція Поліції Хмельниччини, Ювенальна Превенція Кам'янця-Подільського).

\

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ