Підтримати нас

Як майбутній нардеп "Слуги народу" за гроші киян організував музичний фестиваль свого друга

Автор статті
26 серпня 2019 15:03
1,214
Поширити:

Фірма майбутнього депутата Верховної Ради від «Слуги народу» та співзасновника студії «Мамахохотала» Романа Грищука отримала кошти з бюджету Києва на організацію музичного фестивалю Radioday. 

За збігом обставин, автор ідеї фестивалю — давній знайомий Грищука ще зі студентських часів Олександр Барабошко, якого в соцмережах він навіть називає своїм другом. 

Слідство.Інфо з’ясувало, як імовірна змова з конкурентом і дружні стосунки з ідеологом фестивалю могли посприяти перемозі фірми Грищука на торгах й отриманню повного фінансування на майже 2,2 мільйона гривень на проведення заходу.

Бюджетний фестиваль

За кілька десятків метрів від Верховної Ради в Маріїнському парку в межах цьогорічного святкування Дня Києва відбувся фестиваль електронної музики Radioday. Його проводять уже понад десять років, й останні три — коштом міста.

Організатори фестивалю отримують гроші в межах так званого інструменту «Громадський бюджет» й щороку сума збільшується. Якщо у 2017-му на захід виділили 370 тисяч, то вже цьогоріч — майже 2,2 мільйона гривень.

«Економний» організатор

Цьогорічний фестиваль Radioday організовувала фірма «МХ ШОУ», яку створив і очолював на момент проведення заходу майбутній депутат Верховної Ради від «Слуги народу» та співзасновник студії «Мамахохотала» Роман Грищук.

На торгах «МХ ШОУ» опустила стартову ціну у 2,2 мільйона гривень майже вдвічі, запропонувавши провести фестиваль за 1,3 мільйона. Утім, зекономлені гроші врешті все одно дісталися фірмі Грищука.

Після конкурсу управління культури й туризму Шевченківської райадміністрації Києва уклало з «МХ ШОУ» ще один договір на майже 900 тисяч гривень. При чому, цього разу без аукціону, застосувавши так звану «переговорну процедуру».

Цьогорічний фестиваль Radioday організовувала фірма «МХ ШОУ», яку створив і очолював на момент проведення заходу майбутній депутат Верховної Ради від «Слуги народу» та співзасновник студії «Мамахохотала» Роман Грищук. 
Фото — Facebook

Вікторія Чурікова, яка очолювала тендерний комітет, пояснила Слідству.Інфо, що зекономлені на тендері кошти передусім витрачають на цілі того ж проєкту. І це відповідає вимогам положення про громадський бюджет Києва. «Переговорну процедуру» в управлінні культури й туризму пояснили захистом прав інтелектуальної власності. Мовляв, «МХ ШОУ» отримала за довіреністю авторське право на сценарій фестивалю.

Однак, за словами експертки центру «Ейдос» Ольги Зеленяк, довіреність не може бути підставою для переговорної процедури. Вона пояснює, що організатору не належить авторське право на сценарій, а право на його використання потенційно може отримати будь-який виконавець. 

Експертка вважає, що формально замовник мав підстави для переговорної процедури, втім, некоректно її обґрунтував.

Дружній конкурент

На аукціоні з проведення Radioday «МХ ШОУ» змагалася з фірмою «Фреш Рентал Хаус». Ця компанія організовувала фестиваль два роки поспіль, у 2017-2018 роках. Цьогорічний Radioday також могла проводити «Фреш Рентал Хаус», адже запропонувала найнижчу ціну в конкурсі. Але раптом відкликала свою пропозицію, відтак переможцем визнали «МХ ШОУ». 

В офіційному листі «Фреш Рентал Хаус» пояснила таке рішення великою завантаженістю та небажанням псувати власну репутацію, надаючи послуги неякісно.

Утім, Слідство.Інфо з’ясувало, що «Фреш Рентал Хаус» таки була залучена до організації Radioday — надавала обладнання. Це підтвердив представник компанії Олександр Чернявський. На запитання, чому «Фреш Рентал Хаус» відмовилася організовувати фестиваль, Чернявський відповів, що «є інші люди, які в змозі це зробити».

На думку експертки Ольги Зеленяк, відкликання пропозиції й подальша співпраця свідчить про змову двох учасників публічних закупівель і є порушенням законодавства про економічну конкуренцію.

Шевченківська райдержадміністрація в Києві на запит Слідства.Інфо відповіла, що зв’язків між двома учасниками аукціону не виявила.

Слідство.Інфо виявило ще одну ймовірну ознаку змови між «МХ ШОУ» та «Фреш Рентал Хаус»: обидві фірми подали на тендер ідентичні кошторисні пропозиції, в яких відрізнялися тільки ціни на послуги. У документах обох фірм навіть однакові помилки.

«МХ ШОУ» та «Фреш Рентал Хаус» подали на тендер ідентичні кошторисні пропозиції, в яких відрізнялися тільки ціни на послуги. У документах обох фірм навіть однакові помилки

Роман Грищук пояснив Слідству.Інфо тотожність кошторисів тим, що «МХ ШОУ» просто скопіювала пропозицію в торішнього організатора фестивалю.

«У відкритих даних минулорічного Radioday взяли кошторис і на базі нього зробили свій», — каже він.

Однак перелік послуг у договорі на проведення фестивалю 2018 року все одно має відмінності від цьогорічних кошторисів «МХ ШОУ» та «Фреш Рентал Хаус». Роман Грищук не відповів на повідомлення у WhatsApp і Facebook.

Товариська допомога 

Один з ідеологів фестивалю Radioday — Олександр Барабошко. Ім’я цього блогера часто фігурувало в медіа. Зокрема, Барабошко був замішаний у скандалі, пов’язаному з фейковою перепискою студентки КПІ Наталії Бурейко, якої нібито домагався співробітник Нацполіції Олександр Варченко. Дружина поліцейського, перша заступниця голови ДБР Ольга Варченко казала тоді, що це провокація, спрямована саме проти неї. Зрештою Барабошка затримали в цій справі, але згодом відпустили під заставу в 3 мільйони гривень.

Роман Грищук знайомий з Барабошком зі студентських років. І називає автора ідеї фестивалю своїм другом. У мережі Facebook є спільні фото Барабошка з Грищуком, опубліковані у 2013-2014 роках. Хоча в телефонній розмові з журналістом Слідства.Інфо на питання про дружні стосунки з Барабошком майбутній нардеп «Слуги народу» не відповів.

Згідно з положенням про громадський бюджет Києва, зекономлені на аукціоні кошти можуть бути витрачені на проєкт за ініціативою автора. У цьому експертка центру «Ейдос» Ольга Зеленяк вбачає корупційний ризик. Тобто, за її словами, фактично потрібна ініціатива одного з товаришів — автора проєкту, щоб гроші отримав інший — організатор.

«Тут товариські стосунки безпосередньо впливають на те, що буде проявлена така ініціатива. Наприклад, я — автор проєкту. Я привожу своїх виконавців на цей проєкт і можу, в принципі, впливати на те, куди будуть витрачені кошти, які нібито зекономили під час тендеру», — каже експертка.

Водночас Олександр Барабошко стверджує, що не має стосунку до перемоги фірми Грищука в тендері.

«Як я можу допомогти перемогти в цьому конкурсі? Є процедура, є Прозорро і в ньому всі беруть участь на рівних умовах», — сказав він Слідству.Інфо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ